Er du bekymret for utviklingen i europeisk økonomi? Si din mening i kommentarfeltet.

De siste ukene har økonomer og investorer i Europa sett rentenivået på Italias statsgjeld stige til langt over syv prosent.

Dette har vært dramatisk, fordi mange anslår syv prosent som den kritiske grensen for hvilke renteutgifter landet har hatt råd til å betjene. Lenge var det håp om at en ny regjering i Italia ville roe ned situasjonen, men det har ikke skjedd.

Frykter tap

Årsaken til at rentene stiger er at investorene som låner ut pengene anser det som mindre sannsynlig at de vil bli tilbakebetalt, og denne frykter sprer seg nå over store deler av Europa.

Tysk statsrente brukes som en målestokk i eurosonen fordi det tradisjonelt sett har blitt ansett som det tryggeste landet å låne penger til. Når rentene i de andre landene stiger svært mye i forhold, betyr det at frykten for mislighold av lånene øker.

Tyskland betaler nå kun 1,70 prosent i rente, mens Frankrike nå må forberede seg på å betale 3,7 prosent når de skal refinansiere lånene sine.

Det tyder på en økt frykt for økonomisk trøbbel også der. Det samme skjer i Belgia, hvor rentenivået på landets statsgjeld nå er på 4,96 prosent.

Frankrike avgjørende

Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole i Bergen tror Frankrikes skjebne får avgjørende betydning for eurosamarbeidet.

— Jeg har sittet og ventet litt på Frankrike. Hvis det går veldig dårlig i Frankrike, tror jeg det kommer til å få veldig stor virkning på hva som kommer til å skje med euroen. Franskmenn kommer ikke til å finne seg i å bli diktert, sier han til Aftenposten.no.

— De har tradisjon for en veldig stolthet. De kommer ikke til å finne seg i å bli degradert og få ordre utenfra. Da blir det brente bildekk, sier Grytten.

I går sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities at det ervanskelig å se for seg hva som må til for at investorene igjen skal få tillit til økonomien i eurosonen.

Nærmer seg kritisk punkt

For Spanias del er rentenivået nå kommet helt opp i 6,7 prosent, og Italia ligger på 7,1. Dette er rentenivået i det såkalte andrehåndsmarkedet, noe som betyr at de økte lånekostnadene først rammer landene når de refinansierer sine lån.

Da Spania i dag tok opp nye lån for 3,5 millliarder euro, krevde kreditorene en rente på hele 6,975 prosent. Det tegner et dystert bilde av investorenes tro på Sør-Europas økonomi.

Italia klar med sparepakke

Nå tar Italias ferske statsminister Mario Monti nye grep for å forsøke å redusere investorenes usikkerhet. Torsdag presenterer han planene for hvordan Italia skal rette opp sin egen skakkjørte økonomi. Monti er økonomiprofessor og tidligere EU-kommisær, og leder en regjering sammensatt av teknokrater — altså fageksperter fra ulike miljøer. Selv har han tatt på seg rollen både som statsminister og som finansminister.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke konkrete tiltak planen vil inneholde, men det er ventet at de vil oppfylle tidligere krav fra EU, i følge NTB. Det kan innebære en reform av pensjonssystemet og nye regler for arbeidsforhold.