Nordmennene som skulle passet på, droppet styremøter og innkasserte dobbelt diett på hyppige Moskva-turer.

Mandag denne uken gikk Rune Grahn (66) av som rektor ved Skedsmo videregående skole, med øyeblikkelig virkning. Bakgrunnen var fylkesrevisjonens gransking av økonomisk ukultur ved den norsk-russiske skolen i Moskva.

Les mer om avgangen her

Gahn er styremedlem ved den norsk-russiske skolen, har gitt den russiske rektoren vide økonomiske fullmakter og bidratt til en omfattende kontantøkonomi ved skolen.

Ansatte ved Skedsmo videregående, som har undervist ved Moskva-skolen, har reist over til Russland med kontanter til den russiske rektor Evgeny Karpov. Den russiske rektoren har også disposisjonsrett over en bankkonto, fylt av norske midler, der store beløp er tatt ut og oppbevart som kontanter i en safe på skolen.

Det viser den foreløpige granskingsrapporten fra Akershus og Østfold fylkesrevisjon, som snart skal behandles i kontrollutvalget.

Overføringene til skolen er nå frosset.

Sigaretter og sjokolade

I retur for overføringene til Moskva har Skedsmo videregående fått til dels svært mangelfull regnskapsdokumentasjon.

Dårlig dokumenterte utgifter utgjorde i 2010 630.000 kroner og i 2012 443.000 kroner. Stikkprøver som fylkesrevisjonen har gjort, senere bekreftet av ytterligere gjennomgang, viser at det er brukt penger på:

  • Flybilletter og hotellopphold for rektor Karpov med kone og barn.

  • Restaurant— og kaferegninger, inkludert store mengder alkohol.

  • Store mengder bensin/drivstoff.

  • Sigaretter og sjokolade

  • Hundemat, hundeutstyr, kjole, champagne, parfyme, konfekt, fuglevitaminer og mat.

Revisjonen stiller dessuten spørsmål ved følgende: Karparov har ansatt sin kone på skolen og betalt henne langt over det andre lærere får. Karparovs egen godtgjørelse er «norsk lønnsnivå», langt over russisk.

Skolens styre, der tre nordmenn sitter, har ikke vært involvert i ansettelser og fastsetting av godtgjørelser.

Det forekommer også innkjøp av artikler til skoledrift, der omfanget ser ut til å overstige det naturlige for skolen.

Veldig alvorlig

— Jeg vurderer saken som vedlig alvorlig, men det er grunn til å påpeke at det har skjedd i Moskva. Det alvorlige er at det er for dårlig dokumentert hva penger sendt til Moskva er gått til, sier fylkesrådmann Tron Bamrud. Han har nå fått klar beskjed om å rydde opp.

Men det skulle vært ryddet opp for lenge siden. Allerede for to å siden påviste fylkesrevisjonen både den risikable bruken av kontanter og de omfattende udokumenterte utgiftene. Bamruds forgjenger i fylkesrådmannsstolen lovet å rydde opp.

Det har han, og hans underordnede, åpenbart ikke gjort. For i februar i år ble fylkesrevisjonen på det rene med at situasjonen var minst like ikke som før.

— Revisjonen mener at både fylkesdirektør og assisterende fylkesdirektør har forsømt seg grovt som betrodde ledere i Akerhus fylkeskommune, konkluderer fylkesrevisjonen.

Assisterende fylkesdirektør sitter i styret for Moskvaskolen, sammen med avtroppet Skedsmo-rektor Rune Grahn. Styrelederen er russisk.

Vil vurdere politianmeldelse

— Dette er misbruk av offentlige midler. Overforbruket i Moskva har gått ut over elevene på Skedsmo. Saken må få konsekvenser de som har misbrukt midler, sier Siri Baastad (Ap), leder av kontrollutvalget i Akershus.

Hun er tilfreds med at rektor Grahn nå har gått av som følge av saken, men mener resten av styret må følge etter.

Baastad mener kontrollutvalget også må vurdere å politianmelde saken.

Hun reagerer særlig sterkt på at det ikke ble ryddet opp etter revisjonens kritikk av pengebruken i 2011. - Etter svært alvolig kritikk i 2011, avholdt ikke styret for Moskvaskolen et eneste styremøte i 2011. De forsøkte jo ikke en gang å rydde opp før dette nå har kommet opp igjen, sier Baastad.

I 2012 ble det avholdt noen styremøter, men den økonomiske styringen skal aldri ha vært tema.

Vil legge ned skolen

— Rektor Grahns myndighetsutøvelse tenderer for revisjonen til grov tjenesteforsømmelse, heter det usminket fra fylkesrevisjonen.

Rektoren kritiseres for å ha anvist reiseutgifter for lærerer ved Skedsmo som han ikke skulle anvist.

Lærerne fått utbetlt 42.000 kroner i urettmessige diettpenger fra Moskva-turene sine, etter at de allerede hadde fått dekket kosten over skolens budsjett i Moskva. Skedsmo-rektoren skal også ha anvist fakturaer for egne reiser til Moskva

Revisjonen har ikke grunnlag for å si at Grahn har beriket seg personlig, men mener at hans «slappe oppfølging» er alvorlig. Gahn var styremedlem og var en rekke ganger i Moskva, med mulighet til å gripe inn.

Grahn vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten. Han vil hverken besvare de konkrete anklagene mot ham eller kommentere på mer generelt grunnlag.

Han sier at fylkesrådmannen har pålagt både ham og fylkesdirektørene taushetsplikt.

— Jeg har ikke pålagt noen taushetsplikt, men det er naturlig at ledelsen uttaler seg i denne situasjonen, sier fylkesråmann Bamrud.

Behandles i mai

Kontrollutvalget skal behandle den endelige granskingsrapporten 22. april. Saken legges frem for fylkestinget 6. mai.

Parallelt forbereder Bambud en sak om Moskvaskolens fremtid: Han vil foreslå å legge den ned.

Les om nedleggelsen her

- Får saken konsekvenser for flere?

— Det er for tidlig å si. Vi må få dette under kontroll. Jeg har tillitt til mine folk slik situasjonen er i dag.

- Også til styremedlemmer ved skolen?

— Ja.