Flere år med økonomisk uro og usikkerhet om fremtiden har gjort formuende over hele verden nervøse og pessimistiske. Mens banker og meglerhus tidligere solgte fantasifulle og risikable spareprodukter i bøtter og spann, søker småsparere og investorer nå trygghet og lav risiko.
Enkelte betaler til og med for å plassere pengene trygt, fremfor å få betalt for å låne ut pengene sine (negativ rente på enkelte statsobligasjoner).
Det viktigste for mange er altså ikke å få avkastning på investeringen, men å få igjen selve investeringen.
Investerer i norske boliglån
DNBs kontor på Manhattan i New York oppsøkes nå omtrent daglig av nye kunder med penger å plassere, skriver New York Times.
— Dette er folk som ikke kunne plassere Norge på kartet for et par år siden, sier megler Clifford Queen ved DNB-kontoret, ifølge avisen.
For å møte den økende etterspørselen i USA, har DNB laget nye investeringsprodukter for det amerikanske markedet.
Amerikanerne kan blant annet investere i obligasjoner som er sikret med pant i norske familiers boliglån. DNBs amerikanske kunder har så langt i år kjøpt slike obligasjoner for 10 milliarder dollar, ifølge New York Times.
Bankens Manhattan-filial er i ferd med å utvide kontorene sine for å få plass til de rundt 30 medarbeiderne som er nyansatt de siste par årene. Det er en vekst på 40 prosent, skriver avisen.
Storkunder til Oslo
Som Aftenposten og andre medier har skrevet tidligere, har Norge dukket opp som en alternativ «trygg havn» for verdens investorer. Relativt god økonomisk vekst og stabilt politisk klima lokker rikingene. 1. påskedag i år landet en av verdens rikeste menn i Oslo for å åpne bankkonto i en stor norsk bank.
— Økningen i henvendelser er dramatisk, og fra mars-april har antall henvendelser eksplodert. Dette er en helt ny situasjon for oss, sa leder av Nordea private banking i Norge, Torsten Østensen, til Aftenposten.no i midten av juni i år.
Pågangen var så stor at Nordea var nødt til å plassere over 100 interesserte på venteliste.
— Det er tydelig at de ønsker å plassere formuen i norske kroner på en konto i en norsk bank. Norge og Norden anses som en trygg havn. Både Norge og Sverige er veldig populære på grunn av stabile banker og fordi valutaene ikke er knyttet til euro som i Danmark og Finland. Man kan si at Norge er veldig i vinden akkurat nå, sa Østensen.
Sveits og USA har tradisjonelt vært ansett som trygge havner i slike tider. Men når utenlandske penger strømmer til Sveits, blir sveitserfrancen for sterk, og landets eksport får tøffere konkurranse eller dårligere betalt. Derfor har Sveits' nasjonalbank innført tiltak for å motvirke dette. Samtidig plages USA med svært lav økonomisk vekst, i tillegg til at man får svært dårlig betalt for å låne landet penger.