Har noen lagt ut noe følsomt og privat på en nettside, kan ikke søkemotoren Google ansvarliggjøres dersom det blir fanget opp av dem. Det mener EU-domstolen, skriver den danske nettavisen business.dk.

Google kan heller ikke tvinges til å slette opplysninger fra sine søkeindekseringer. Det sier generaladvokat Niilo Jääskinen, som er rådgiver for EU-domstolen.

Det ventes en dom i saken i løpet av 2013, og domstolen er ikke bundet av hva generaladvokaten skulle mene. Men historisk sett har domstolens flertall som regel fulgt advokatens anbefalning, skriver business.dk.

Avgjørelsen blir naturlig nok fulgt med stor interesse av andre søkemotorer som Microsofts Bing og Yahoo.

Ville slette info om tvangssalg

Bakgrunnen for rettssaken er en klage fra en spansk statsborger. Vedkommende opplevde at huset skulle legges ut til tvangsauksjon, og denne informasjonen ble tilgjengelig på Google. Spanjolen forlangte at søkegiganten skulle slette opplysningene.

Eduardo Ustaran, advokat med spesialfelt innenfor persondata hos Field Fisher Waterhouse, sier til Financial Times at det er grunnleggende viktig for Google og andre lignende søkemotorer at de kan jobbe uten begrensninger.

— Men det er viktig at man finner en balanse, slik at folks liv ikke legges i ruiner på grunn av det som kan ligge på et nettsted, sier han.