Syv timer etter at partene i lærerkonflikten møttes hos Riksmekleren mandag, ble møtet avsluttet.

– Møtet ble avsluttet. Vi konkluderte med at det er grunnlag for å sette i gang noen prosesser. Det blir opprettet dialog mellom partene. Det er det eneste jeg kan si nå, opplyste Utdanningsforbundets forhandlingsleder Ragnhild Lied til NTB klokken 23.50 mandag kveld.

Hun ønsket mandag kveld ikke å utdype mer hva hun legger i begrepet «prosesser». Riksmekleren er imidlertid mer konkret i sin beskrivelse av møtet.

– Det var en konstruktiv dialog som gir grunnlag for videre samtaler. De spørsmål som meklingssaken reiser er kompliserte, og det er tidkrevende å behandle dem på en forsvarlig måte, opplyser Riksmekleren.

Parten og meklerne ble derfor mandag kveld enige om at de skal møtes på nytt.

– Meklerne og partene er enige om at det er hensiktsmessig å benytte tirsdag og onsdag til særmøter mellom meklerne og partene etter behov, og til eventuell kontakt mellom partene og interne overlegninger hos partene, opplyser Riksmekleren.

Partene er også enige om å holde neste fellesmøte torsdag klokken 10. ## — Håper å unngå streik

— En skolestreik er veldig alvorlig, derfor håper vi å unngå det, sa Ragnhild Lied da hun ringte på hos Riksmekleren mandag ettermiddag.

Hun leder Utdanningsforbundet som mandag morgen sendte 5500 lærere ut i streik. Foreløpig rammer streiken bare planleggingsdager, men fra neste uke vil elevene rammes direkte.

At alle organisasjonene stiller til møtet viser at det har vært hektisk aktivitet i kulissene de siste dagene. De var innstilt på å sitte ut over kvelden for å se om det er grunnlag for å ta opp meglingen formelt. Blir de enige, gjenstår et svært vanskelig meglingsarbeid. De to dominerende organisasjonene, KS og Utdanningsforbundet har på hver sin måte malt seg inn i et hjørne. Det vil kreve omfattende kompromisser om de skal bli enige.

Les også:

I utakt med medlemmene

Utdanningsforbundets ledelse anbefalte meglingsforslaget, inkludert den nye arbeidstidsavtalen. Da de fikk 73 prosent av medlemmene mot seg, var det et sviende nederlag.

Det viser at ledelsen undervurderte reaksjonene ute på lærerværelsene. De så på facebookgruppene mot avtalen som en høyrøstet minoritet, uten å forstå hvor sterk irritasjonen hos vanlige medlemmer var.

Skal leder Ragnhild Lied og resten av ledelsen beholde posisjonen i forbundet, må de komme tilbake til medlemmene med noe som er veldig mye bedre. Sannsynligvis er også ledelsen så svekket at det er helt nødvendig å sende et nytt forslag ut på ny uravstemning.

I utakt med politikerne

Mandag formiddag møttes Arbeidsutvalget (AU) i KS, kommunenes arbeidsgiverforening. AU består av leder Gunn Marit Helgesen fra Høyre og nestlederne fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det er de tre medlemmene i dette utvalget som må gi forhandlingsledelsen signaler om at kursen bør legges om. Skal det bli en løsning på lærerstreiken er det KS som må strekke seg lengst.

I arbeidslivet er det vanlig å ta hensyn til hverandre. KS vet at de må ha gode forbindelser til Utdanningsforbundet for å få til noe som helst i skolen. Arbeidsgiverne er også avhengig av at den dominerende motparten står sterkt blant egne medlemmer, ellers blir det vanskelig å gjøre forandringer.

Men KS er også svekket. Så godt som alle partiene på Stortinget har oppfordret organisasjonen til å tenke nytt og finne løsninger med lærerne. Særlig KS-leder og høyrekvinne Gunn Marit Helgesen er presset. Hennes eget parti har gitt klar beskjed om at konflikten gjør det vanskelig å gjennomføre Høyres skolepolitikk.

Forrige onsdag sa forhandlingsleder Per Kristian Sundnes at han vil «snu hver stein» for å finne løsninger. Han sa også at heller ikke kravet om at lærerne skal være på skolen 7,5 timer om dagen er «hellig».

I organisasjonene har det vakt oppsikt at han gir megleren skylden for at dette står i avtalen. Alle som følger meglinger vet at megleren ikke kommer med slikt uten å ha fått innspill fra de største organisasjonene.

På sidelinjen

Utdanningsforbundet er totalt dominerende i skolen, men har konkurranse fra Norsk Lektorlag, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon. Disse mindre organisasjonene forkastet meglingsforslaget over bordet og har formelt vært i konflikt med KS siden slutten av mai.

Les også:

De tok seg ikke bryet med å sende forslaget ut til medlemmene. Men de har kommet helt i skyggen av Utdanningsforbundet, som først anbefalte løsningen. I fagbevegelsen er man vant med at «kjøttvekta» teller, allikevel er det irritasjon over at Utdanningsforbundet og KS kjører alene. Det er vanlig for de mindre å bli tatt med på råd.

I Utdanningsforbundet kan det være frykt for at særlig Lektorlaget er klar til å fiske medlemmer etter at konflikten er over. Derfor er det viktig for Ragnhild Lied og hennes folk at de får satt sitt veldig klare stempel på løsningen.

Meglerens balansekunst

Nils Dalseide var opptatt med meglingen i staten da alt skar seg i mai. Men nå har han tatt tøylene og er mer enn en hjelper for megler Reidun Wallevik som har ansvaret for kommunesektoren.

De to må ikke bare lete etter en løsning som gjør slutt på streiken, de må redde så mange ansikter som mulig også.