— Det er ingen grunn for staten til å gripe inn i en bank som har solid kapital og en god margin for å håndtere enhver eventualitet, selv den mest negative, sier statsminister Pedro Passos Coelho.

Sammen med Portugals sentralbank rykket han fredag ut med beroligende ord etter at aksjene i Banco Espirito Santo (BES) dagen før stupte med over 17 prosent på børsen.

Handelen ble stoppet, men hele Lisboa-børsen avsluttet uansett dagen over 4 prosent i minus. Nervøsiteten spredte seg til både Italia og Spania.

— Investorer er bekymret for bankens betalingsevne og innvirkningen det kan ha på hele landet, sa analytikeren Renaud Murail i Barclays Bourse.

Men fredag startet bedre på børsen. Lisboa-indeksen åpnet handelen 2 prosent i pluss, og investorene virket tryggere på at krisen i BES ikke vil spre seg til andre selskaper i bank- og finanssektoren.

Analytikeren Markus Huber i Peregrine & Black mener det er lite som tyder på at problemene i BES-systemet brer seg.

Utslag

Bekymringen for BES' fremtid bunner i økonomiske problemer i Espirito Santo-konsernet, bankens hovedaksjonærer. Problemene i eierkonsernet skal ha bygget seg opp i flere måneder før utslaget torsdag.

Det kan dreie seg om regnskapshull på flere milliarder som er blitt dekket over i Espirito Santo International, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men også den portugisiske sentralbanken valgte beroligelse fredag, mens markedet prøvde å finne ut hvor utsatt til BES sitter.

— Det er ingen grunn til å tvile på sikkerheten til midlene BES er blitt betrodd, og sparerne har ingen grunn til å være bekymret, kunngjorde sentralbanken.

Krisehjelp

Portugal er ett av eurosamarbeidets kriseland og måtte be om 78 milliarder euro i hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet i 2011. Store underskudd, stor gjeld og store lånekostnader betød null tillit i markedene.

Etter noen harde år kunne landet i mai gå tilbake til det vanlige lånemarkedet, og portugiserne erklærte optimistisk en god start.

I Brussel håper EU-lederne nå på rask løsning og gjør sitt beste for å dempe frykt i et krisetrett Europa, der eurosonen endelig opplever vekst igjen.

— Vi er trygge på at eventuelle problemer i systemet blir håndtert på en rask og effektiv måte, sier EU-kommisjonens talsperson Simon O'Connor til nyhetsbyrået DPA.