Da nyheten om oppkjøpet kom i november 2014, var det jubel hos Elkem på Fiskaa i Kristiansand. Nå er alle forbehold vekke og jobben med å integrere de to organisasjonene kan begynne.

— Dette er utelukkende positivt for Elkem Solar. Nå kommer vi inn i en fullintegrert produksjonskjede som strekker seg fra kvartsen blir gravd opp av jorda og fram til ferdig solpanel, sa Elkem-konserndirektør Inge Grubben-Strømnes i november.

— Elkem Solar er i ferd med å bli del av den mest energieffektive produksjonskjeden av solcellepaneler som finnes. Nå kan vi optimalisere produksjonsprosessen på alle trinn. Vår fremste jobb er kontinuerlig å kutte energiforbruk og kostnader. Det blir langt enklere nå, mente verksdirektør Geir Ausland hos Elkem Solar.

Tonen i onsdagens pressemelding var også av det oppbyggelige slaget.

— Vi ønsker Rec velkommen til Elkem-gruppen og ser frem til å utvikle grensesnittet mellom Elkem Solar og Rec og skape en ledende integrert internasjonal solaktør. De to selskapene har tette forretningsmessige bånd, god strategisk kobling og vi deler forretningskultur og historie på mange områder, uttaler Helge Aasen, administrerende direktør i Elkem.

Pressemeldingen understreker videre at Elkem Solars egenutviklede og industrialiserte produksjonsprosess forbruker 75 prosent mindre energi enn konvensjonell teknologi.

— Med en forventet kostnad på 2-4 eurocents per kilowattime i 2050 kan solceller bli verdens viktigste energikilde. Gjennom denne transaksjonen styrker vi vår posisjon for å utnytte dette utrolige potensialet, uttaler Steve O’Neil, Recs nye administrerende direktør.