Lad raskere og forleng batteritiden på Android-mobilen din. Foto: Illustrasjonsfoto koya979, NTB/ Scanpix

Utviklingen på mobilfronten har gått vanvittig raskt, og moderne smartmobiler har en ytelse og spesifikasjoner som ville vært ren science fiction for bare få år siden. Men på ett punkt har det ikke skjedd så mye: batteritiden.

I «gamle dager» kunne du ofte bruke telefonen i flere dager før du ble nødt til å lade, men de fleste smartmobiler av nyere dato krever at du lader hver dag hvis du bruker telefonen noenlunde aktivt.

Nye telefoner har fått skjermer med svært høy oppløsning, og jo flere punkter på skjermen som skal oppdateres, jo høyere blir strømforbruket – selv om det riktignok har blitt gjort mye for å få ned strømforbruket til både skjermen og andre komponenter i telefonen. Kraftige firekjernersprosessorer som kjøres på høy klokkefrekvens bidrar også til å redusere batteritiden.

Én måneds standby-tid

Nokia 106 er billig og enkel, og har ekstremt god batteritid.Foto: Nokia

Vil du ha lang batteritid, kan det faktisk lønne seg å kjøpe en enklere og billigere telefon i stedet for toppmodellene. Disse har svakere prosessor og skjermer med lavere oppløsning, og begge deler bidrar til at strømforbruket totalt sett blir lavere.Det er riktignok ikke alltid batteritiden blir bedre, siden toppmodellene også gjerne har større batteri – så det du skal se etter er en telefon med svak ytelse og lavoppløselig skjerm, men stort batteri.

For mange er det ikke noe alternativ å kjøpe en treg telefon for å få bedre batteritid, og da kan det være et godt alternativ å heller ha en toppmodell du bruker til daglig – og så i tillegg kjøpe en enkel knappetelefon som du kan ha som reservemobil til å ringe med de gangene du har behov for ekstra lang batteritid.

Praktisk for eksempel hvis du skal på fjelltur og kommer til å være langt unna stikkontakter lenge. Enkle knappetelefoner som for eksempelSamsung E1200ogNokia 106koster ikke mer enn 200-300 kroner og har standbytid på over én måned – noe du bare kan drømme om med en smartmobil.

Sjekk hva som har brukt strøm

På nyere Android-telefoner er det lett å finne ut hva som bruker mest strøm. Du går inn i innstillingsmenyen og velger Batteri for å få en oversikt over strømforbruket til apper, skjerm, Wi-Fi og andre funksjoner på telefonen.

Batterioversikten i Android gir deg en fin oversikt over hva som bruker mest strøm på telefonen. Du kan trykke på en app eller en tjeneste for å få mer informasjon.

En graf viser deg hvor lenge telefonen har vært i bruk, og hvordan batteriet har blitt tappet i løpet av denne tiden. Trykker du på den enkelte appene eller tjenestene nedover i listen, får du opp mer informasjon om blant annet hvor mye CPU-tid som er brukt, hvor mye data som er mottatt via Wi-Fi og mobilnettet, og så videre. Noen ganger får du opp valg som lar deg øke batteritiden noe.

Går du for eksempel inn på Google Play-tjenester får du mulighet til å skru av og på at Google skal bruke posisjoneringstjenester. Og går du inn på Skjerm, får du mulighet til å endre hvor raskt skjermen skal slukke, eller hvor lyssterk den skal være.

Hva kjører i bakgrunnen?

Apper som kjører i bakgrunnen kan ofte stå for en veldig stor andel av det totale batteriforbruket. Hvis du opplever at batteritiden plutselig blir mye dårligere enn den har vært før, er det ofte en app som har skylden.

Ved å endre på GPS-innstillinger og innstilinger for posisjonsrapportering, kan du øke batteritiden noe.

Bruk batterioversikten til å se om det er bestemte apper som bruker mer strøm enn andre. Noen apper blir liggende og utføre ulike oppgaver i bakgrunnen, selv om du har gått ut av dem. Sjekk om du kan endre innstillinger for den enkelte appen, og vurder å avinstallere apper du ikke bruker.Gjør det også til en vane å avslutte apper du ikke har tenkt å bruke på en stund. I Android kan du holde inne Hjem-knappen eller menyknappen for å få opp en liste over de siste appene du har brukt (noen telefoner har en egen knapp for dette). Avslutt de du ikke bruker.

Mange apper bruker GPS og Wi-Fi for å finne ut hvor mobiltelefonen din befinner seg. Det er selvfølgelig veldig praktisk når du skal bruke en Google Maps eller andre kart— og navigasjons-apper, men det er ikke sikkert det er like nyttig at telefonen konstant skal sende posisjonsdata til Google.

Har du ikke behov for at Google Nå skal fortelle deg hvor lang tid du kommer til å bruke til jobben, kan du gå inn på Innstillinger -> Plassering og Google Posisjonsrapportering og skru av dette.

LES OGSÅ: Så mye vet Google om deg

Under Innstillinger -> Plassering kan du også se om det er noen apper som har brukt GPS-funksjonene i telefonen i det siste, og hvor mye dette har påvirket batteritiden. Noen apper gir deg mulighet til å velge om du vil tillate at de skal hente inn posisjon, mens du i andre tilfeller ikke har mulighet til å endre dette. Men du kan i alle tilfeller skru av GPS-funksjonen i telefonen.

I Android 4.4 KitKat har du fått en ny funksjon som lar apper finne posisjonen til telefonen uten like høyt strømforbruk som tidligere. Du skrur på denne ved å gå inn på Innstillinger -> Plassering -> Modus og velge Strømsparing. Da får du litt mindre nøyaktighet på posisjoneringen, men lavere strømforbruk.

Synkronisering i bakgrunnen

De fleste som har en Android-telefon, har lagt til én eller flere kontoer som skal synkroniseres med telefonen. Du har kanskje en Google-konto, hvor e-post, kalender og kontakter synkroniseres fra, og kanskje du også har lagt til jobbens e-postkonto, en Evernote-konto for å synkronisere notater, en Dropbox-konto for å synkronisere bilder og dokumenter, og så videre.

Jo mer som skal synkroniseres i bakgrunnen, jo mer strøm bruker telefonen. I tillegg brukes det selvfølgelig også av datakvoten din, hvis du ikke er tilkoblet Wi-Fi.

Vurder derfor om du virkelig trenger kontinuerlig synkronisering av absolutt alt. Kanskje du kan la jobb-e-posten synkroniseres kun mellom klokken 8 og 16? Eller kanskje du klarer deg uten «push», slik at innboksen din oppdateres kun når du aktivt starter opp e-post-appen? Du finner innstillinger for synkronisering i e-post-appen og under Innstillinger -> Kontoer .

Apper som oppdaterer seg i bakgrunnen, synkronisering av e-post, eller autoopplasting av bilder, kan redusere batteritiden.

Google Play kan automatisk oppdatere appene dine når det kommer nye versjoner. Praktisk nok, men det går på bekostning av batteritiden. Du kan skru av autooppdateringen ved å starte Google Play-appen, velge Innstillinger og Oppdater apper automatisk. Så kan du heller oppdatere manuelt når telefonen står til lading.Bilder du tar med telefonen vil automatisk kunne lastes opp til både Google-kontoen din og eventuelt også til andre tjenester, for eksempel Dropbox. Tar du mye bilder og har automatisk bildeopplasting skrudd på, merkes det fort på batteritiden.

Gå inn i innstillingsmenyen på telefonen, velg for eksempel Google-kontoen, og skru av synkronisering av det du ikke trenger. Du kan også gå inn i Bilder-appen, trykke Meny-knappen og velge Autolagring. I Dropbox må du starte appen, trykke menyknappen og velge Settings , og deretter skru av bildeopplasting.

Dårlig dekning = kortere batteritid

Har du dårlig dekning, vil telefonen bruke mer strøm enn om du har god dekning. Årsaken er at telefonen vil sende med høyere styrke for at signalene skal rekke frem til basestasjonen.

Dårlig dekning er det ikke alltid man får gjort noe med, men har du muligheten til å gå et sted med bedre dekning kan du altså få litt ekstra batteritid. Sitter du på toget eller bussen og surfer på mobilen med elendig dekning, vil batteriet tappes fort. Har toget eller bussen Wi-Fi-nett, kan du få bedre batteritid ved å surfe via dette nettet i stedet for via mobilnettet – i hvert fall hvis mobildekningen er veldig dårlig.

Andre innstillinger du bør sjekke

Skru på automatisk justering av lysstyrke for å spare strøm. Foto: Amundsen, Geir

De fleste liker lyssterke skjermer, men har du skrudd lysstyrken på maks sier det seg selv at batteriet går raskere tom for strøm.Det gjelder spesielt for mobiler med store og høyoppløste skjermer. Ta turen innom innstillingsmenyene og juster lysstyrken litt ned, og skru gjerne også på automatisk lysstyrke slik at lysstyrken automatisk tilpasser seg lyset fra omgivelsene.

Lar du skjermen slukke automatisk etter 30 sekunder i stedet for flere minutter, vil det kunne merkes på batteritiden.

Bluetooth er greit å ha påslått hvis du for eksempel daglig bruker Bluetooth-håndfrisett eller har telefonen koblet til håndfriløsningen i bilen. Men bruker du Bluetooth bare sporadisk, er det like greit å skru det av. Det samme med NFC – Near Field Communication.

Dette er en funksjon som har få bruksområder i dag, og som de færreste av oss bruker. Og slik kommer det antagelig til å være inntil NFC-baserte betalingsløsninger dukker opp. Bruker du det ikke – skru det av.

Begynner batteriet å bli tomt? En løsning da kan være å gå inn i innstillingsmenyen og skru av mobildata. Det vil forhindre at apper bruker data i bakgrunnen.

Unngå å bruke «levende bakgrunner» – altså bakgrunnsbilder med masse fancy effekter. Det ser fint og flott ut – men prosessoren og grafikkretsene i telefonen må jobbe for å oppdatere effektene, og det koster i form av økt strømforbruk.

Sjekk produsentens egne strømspare-innstillinger

Mange mobilprodusenter har veldig gode strømstyringsfunksjoner som ofte er skrudd av som standard.

Sony-mobiler har en veldig god strømsparefunksjon som kalles «Stamina-modus». Tilsvarende funksjoner finnes også på enkelte andre smartmobiler fra andre produsenter.

Noen mobiltelefoner kan justere ned prosessorhastigheten og lysstyrken på skjermen når batteriet kommer under et bestemt nivå, og funksjoner som for eksempel vibrasjoner når du trykker på skjermen kan også skrus av ved lavt batterinivå.På noen telefoner er det funksjoner som kan gi lavere strømforbruk når telefonen ikke er i bruk . For eksempel har Sony-mobilene en funksjon som heter Stamina mode, som automatisk skrur av mobildata og Wi-Fi når skjermen er slukket.

Du kan velge om det er apper som fortsatt skal ha tilgang til Wi-Fi/mobildata når skjermen er slukket, og pågående nedlastinger vil fortsette som normalt. Sony-mobilene kan også bruke posisjonsdata fra mobilmaster til å «forstå» når du er i nærheten av et forhåndsdefinert trådløst nettverk, og skru på Wi-Fi kun når du er i nærheten av et Wi-Fi-nettverk for eksempel hjemme eller på jobb.

Lad raskere

Denne USB-strømforsyningen leverer bare 700 milli-ampere (mA) strøm, og lader moderne smartmobiler svært sakte. Finn en strømforsyning på minst 1 A – gjerne mer.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no.

Når telefonen først er tom for strøm vil du antagelig ønske å få «fylt opp tanken» igjen så fort som overhodet mulig. Men visste du at det ikke er likegyldig hvilken USB-lader du bruker, eller om du lader via en USB-port på PC-en eller via en dedikert USB-lader?Årsaken til at det ofte tar lenger tid å lade via PC-en enn via en dedikert USB-lader, er at laderne du plugger i stikkontakten vanligvis leverer mer strøm enn USB-uttaket i PC-en. Men også mellom laderne du plugger i stikkontakten kan det være store forskjeller.

AlleUSB-utganger leverer en spenning på 5 volt (V), men mengden strøm kan variere fra 500 milliampere (mA) på en PC og helt opp til 2100 mA, det vil si 2,1 ampere (A), på for eksempel Apples iPad-lader. Omregnet til effekt, som oppgis på noen ladere, betyr det fra 2,5 watt (W) og helt opp til 10,5 watt (5V x 0,5A = 2,5W, eller 5V x 2,1A = 10,5W). De fleste ladere som følger med mobiltelefoner er på fra 700 mA til 1000 mA (1A). For raskest mulig lading, lønner det seg å velge en lader som kan levere mye strøm.

De fleste telefoner av nyere dato skal kunne lades opp raskere ved å benytte en kraftigere strømforsyning. Det kan variere litt hvorvidt telefoner klarer å lade raskere når du kobler til en kraftigere lader, men USB-laderen og telefonen «snakker sammen» slik at du ikke skal kunne ødelegge noe ved å koble til en kraftigere lader enn det som følger med telefonen.

Du kan lese mer om hurtiglading her»

Nødladere

Denne nødladeren fra Powerocks har en kapasitet på 6000 mAh, og holder dermed til å lade telefonen opptil tre ganger.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no.

Til noen telefoner er det mulig å kjøpe ekstra store batterier, men hvis ikke det lar seg gjøre kan et godt alternativ være å gå til anskaffelse av en nødlader. En nødlader er ikke annet enn et ekstra batteri som har USB-tilkobling til mobiltelefon eller nettbrett. I tillegg pleier det å være en knapp for å skru laderen av eller på, og gjerne også en batteriindikator.

Noen av nødladerne bruker vanlige AA-batterier, slik at du kan stikke innom nærmeste bensinstasjon og kjøpe batterier til å lade opp telefonen din med. De fleste har imidlertid et innebygget batteri som du lader fra PC-en eller med en USB-lader.

De minste nødladerne holder til å lade opp telefonen kanskje én gang, mens de med større batterier holder til å lade opp 2-3 ganger.

Skal du lade en mobiltelefon holder det at laderen kan levere for eksempel 1 ampere med strøm, mens du bør velge en med en USB-port på for eksempel 2 ampere hvis du vil lade nettbrettet ditt også.

Her er noen nødladere vi har testet i det siste:

En solcellelader kan også være et godt alternativ for friluftsmennesker. Men styr unna de minste, de bruker usannsynlig lang tid på å lade. Vi har imidlertid selv hatt noenlunde god erfaring med en litt større solcelleløsning som lader opp en batteripakke, som igjen brukes til å lade telefonen.

Men lading med sol tar lang tid, så dette fungerer best som nødløsning hvis du ikke har behov for å lade så ofte.

Du kan lese vår test av løsningen fra mobillader.no her