- Vi ligger i rute til 1. mars, men det krever fortsatt intens jobbing, forteller Bjørn Gudbjørgsrud, tjenestedirektør i Nav.

Siden i fjor sommer har Nav hatt som mål å gjennomgå sakene til rundt 64.000 nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (se faktaramme). Felles for dem er at de har mottatt stønaden i snart fire år, som er den maksimale tiden man kan motta slik støtte.

- Det er i hovedsak tre muligheter for den gruppen som nå går ut fireårsperioden med arbeidsavklaringspenger. De kan komme i arbeid, få unntak fra fireårsregelen fordi de kan komme i arbeid gjennom videre behandling og oppfølging, eller de kan bli uførepensjonert. En høy andel vil kvalifisere for uførepensjon, anslagsvis 40-50 prosent av sakene, sier Gudbjørgsrud.

Tjenestedirektør i Nav Bjoern Gudbjoergsrud

I dag er over 305.000 nordmenn uføretrygdet. Hvis det samme blir tilfelle med rundt halvparten av de 64.000, vil antall uføretrygdede i Norge øke med rundt 10 prosent. Hvor mange av disse som er unge, har Nav foreløpig ikke oversikt over, forteller Gudbjørgsrud.Hva som skjer med resten av gruppen, kan han ikke si nå. Et siste alternativ når fire år er ute, er å gå over til sosialstønad.

- Hvor lenge kan man få unntak fra fireårsregelen om man tror arbeid er innen rekkevidde?

- Det er ingen tidsbegrensning på det. Det vil være en individuell vurdering, sier Gudbjørgsrud.

Pr. 3. februar i år gjensto 8300 saker å behandle. Dermed har Nav siden i fjor sommer gått gjennom sakene til godt over 55.000 mottagere av arbeidsavklaringspenger.

Regjeringen forlenger fristen

Mye overtidsbruk og reduserte åpningstider på enkelte Nav-kontorer er blant tiltakene som er tatt i bruk for å rekke over den store bunken.

- Her har det vært skikkelig dugnadsjobbing, og det er brukt mye overtid. Arbeidet har vært og er en stor utfordring for organisasjonen, sier Gudbjørgsrud.

Aftenposten har tidligere skrevet at dette har skapt en usikker situasjon for dem det gjelder. Om Nav ikke skulle rekke å behandle alle sakene innen fristen om få uker, har Regjeringen nå vedtatt en såkalt midlertidig forskrift. Den skal sikre at ingen blir stående uten inntekt.

Det innebærer at alle som når fireårsgrensen for arbeidsavklaringspenger i tidsrommet 28. februar til 30. april, og som ennå ikke har fått avklart sin sak, kan få utbetalt penger frem til 30. juni i år. Forskriften trådte i kraft fredag i forrige uke.

- Vi har fortsatt et håp om at vi skal slippe å benytte oss av forskriftsendringen, sier Gudbjørgsrud.

Langt flere uføre enn i normalår

Selv om Nav anslår at inntil halvparten av den berørte gruppen blir overført til uførepensjon, betyr det ikke at antall uføre i Norge netto vil ha økt med rundt 30.000 ved årets slutt.

Ifølge Navs egne prognoser for inneværende år vil det totale antallet uføre øke med 36.000, 20 prosent mer enn i et normalår. Av disse antar man at 31.000 kommer fra ordningen med arbeidsavklaringspenger, og Gudbjørgsrud bekrefter at de aller fleste av disse kommer fra gruppen som nå straks nærmer seg fireårsgrensen.

Samtidig regner Nav med at 26.000 vil forlate uførepensjonen i løpet av året. De fleste av disse blir alderspensjonister og er del av store etterkrigskull som nå har nådd pensjonsalder.

Alt i alt vil det i så fall gi en nettoøkning i antall uførepensjonister her til lands på 10.000 personer i løpet av året, ifølge prognosene til Nav.