Elkems inntjening i fjerde kvartal fortsetter å være påvirket av en utfordrende markedssituasjon. Dette preget industriselskapet gjennom fjoråret.

Bakgrunnen er blant annet makroøkonomisk usikkerhet, høy prisvekst og rente, høye energipriser og svakere vekst. Behovet for silisium og ferrosilisium svekkes når aluminiumsverk og stålverk stenges ned eller reduserer kapasiteten.

Selskapet melder likevel at det er «tegn til bedring». Ifølge Elkem ser det ut til at salgsprisene på råvarene har nådd bunnen, og at de interne endringer begynner å få en innvirkning.

Det ble et nytt underskudd og kraftig resultatfall sammenlignet med året før i fjerde kvartal. Her er noen av nøkkeltallene for kvartal:

  • Inntektene falt til 8,44 milliarder kroner, fra 10,4 milliarder året før.

  • Resultatet før skatt falt til minus 351 millioner kroner, fra et overskudd på 1,18 milliarder kroner i fjerde kvartal 2023.

  • Brutto driftsresultat (ebitda) ble 632 millioner kroner, ned fra 1,83 milliarder på samme tid året før.

Styret i Elkem forslår og ikke betale utbytte for 2023, på grunn av de svakere resultatene.

Elkem-aksjen falt tungt fra start på Oslo Børs torsdag, men har hentet seg noe inn igjen. Aksjen er ned rundt 5 prosent ved 9.30-tiden.

– Utfordrende i 2023

Tallene for 2023 som helhet tegner et lignende bilde av forverring fra et rekordsterkt 2022, men det endte likevel med overskudd:

  • Inntektene ble 35,55 milliarder kroner, ned fra 45,9 milliarder i 2022.

  • Resultatet før skatt ble 951 millioner kroner, kraftig ned fra 12,24 milliarder kroner året før.

  • Resultatet etter skatt falt til 170 millioner kroner, fra 9,62 milliarder kroner.

  • Brutto driftsresultat (ebitda) endte på 3,77 milliarder kroner, ned fra 12,93 milliarder kroner.

– Det makroøkonomiske sentimentet har vært utfordrende i 2023, preget av høy inflasjon, renteøkninger, langsom bedring i Kina og geopolitisk usikkerhet, sier Elkems konsernsjef Helge Aasen i kvartalsrapporten.

Elkems konsernsjef Helge Aasen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Videre trekker toppsjefen frem at kinesiske eksportører har kuttet i prisene for å komme seg forbi en langvarig nedgangsperiode for etterspørselen.

– Dette har resultert i svak etterspørsel og lavere salgspriser i Elkems hovedmarkeder og påvirket resultatet negativt. Til tross for svakere resultater i 2023, leverer Elkem sine finansielle mål gjennom konjunktursyklusen, basert på sterk topplinjevekst, god lønnsomhet og en solid finansiell posisjon, sier Aasen.

Kostnadskutt

Etter tredje kvartal varslet Elkem kostnadskutt i alle selskapets divisjoner. Investeringsplaner ville også kunne bli justert. Målet med spareprogrammet er å forbedre ebitda med minst 1,5 milliarder kroner, og redusere investeringene med to milliarder kroner.

I løpet av fjerde kvartal meldte selskapet blant annet brann på Elkems Salten- anlegg i desember. Etter nyttår er det meldt om oppstart for en av tre ovner ved anlegget.

Elkem har også utsatt oppstart av en ovn på Island. Det var planlagt at ferrosilisiumverk i landet skulle være stengt i ti uker i fjerde kvartal.

På nyåret opplyste selskapet at de kjøper Rec Solar-fabrikkene i Kristiansand og på Herøya, for dermed å sikre kontroll over industriområder og anlegg. Det er ingen planer om å gjenoppta virksomheten i Rec Solar.

Få dagens viktigste økonominyheter her!