– Det er blytungt om dagen. Utviklingen i markedet i høst har vært brutal og dramatisk, fastslår Trond Bentestuen.

Maxbo har rundt 1500 ansatte fordelt på 65 varehus, hovedkontor og lager. Ingen avdelinger går klare av permitteringer.

– De vil ikke bli fordelt likt på alle avdelingene, men alle vil bli berørt av dem – også hovedkontoret og logistikkvirksomheten, sier Bentestuen.

«Nær en krise»

Konsernsjefen i Maxbo nøler ikke med å beskrive det som skjer i byggevarebransjen som «nær en krise». Utover året har de fleste pilene pekt i negativ retning.

Maxbo har, ifølge Bentestuen, i det lengste prøvd å unngå permitteringer. Det har vært kutt i overtid og bruk av innleide vikarer, samt reduksjon av alle kostnader i selskapet.

– Vi har hittil vært gjennom alt vi har kunnet gjøre. Det sitter langt inne å gå til permitteringer. Men til slutt hadde vi ikke noe valg for å kunne opprettholde en forsvarlig drift, sier han.

(Vil du hjelpe oss å gjøre nettsiden vår bedre? Fortell oss hvordan du opplever E24!)

Tror ikke bunnen er nådd

Bakteppet er en nærmest kollaps i bolig- og hyttemarkedet. Antall igangsatte boliger er redusert med 30 prosent. Omsetningen i det såkalte «proff-markedet» har ifølge Bentestuen falt med 15 prosent hittil i år.

– Jeg vil ikke gå inn på hvordan dette har påvirket regnskapet til Maxbo, men alle kan forstå at det ikke er hyggelig lesning når vi nå er tvunget til å permittere ansatte.

Maxbo-sjefen frykter også at bunnen i markedet ikke er nådd. Han tror renteutviklingen vil avgjøre hvor raskt markedet tar seg opp igjen.

– Renten er en ekstremt viktig faktor, men jeg tror 2024 uansett blir et veldig krevende år for denne bransjen.

Maxbo har én avdeling i Agder, som ligger i Gismerøyveien i Mandal.