Resultatet kan ifølge A-krim bli at man sitter igjen med halvferdige prosjekter og regninger på flere hundre tusen kroner, og at man utilsiktet bidrar til å støtte arbeidslivskriminalitet.

Det melder A-krimsenteret, som består av Politiet, Arbeidstilsynet, Nav og Skatteetaten, i en pressemelding.

– Håndverkerne kan virke både sympatiske og tillitsvekkende, men er det viktig å være klar over at dette sannsynligvis er useriøse og ufaglærte aktører som bevisst unndrar skatt og avgift og utnytter arbeidstakere, sier senterleder Øyvind Lorentzen på A-krimsenteret i Agder i pressemeldingen.

– Gjerne forskudd

De melder at både boligeiere og sameier hvert år oppsøkes av useriøse håndverkere. De tilbyr ofte en bred portefølje, og tar gjerne imot forskuddsbetaling. Etatene frykter at privatpersoner skal bli lurt inn i kostbare avtaler.

En gjenganger er at prosjekter som gjerne starter i det små, utvikler seg til å bli mer omfattende - og kostbare.

– Så snart de har satt i gang med jobben, oppdager de plutselig andre alvorlige «feil» som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre, sier Lorentzen.

Prat med de eldre

Han oppfordrer folk til å prate med foreldre og besteforeldre om risikoen ved å inngå avtaler med oppsøkende håndverkere. Eldre mennesker i eneboliger er ifølge A-krimsenteret ekstra utsatt.

– Du risikerer ikke bare dårlig håndverk, men kan også uforvarende bidra til å støtte arbeidslivskriminalitet. Her er det rett å slett best å takke høflig nei, sier Lorentzen.

A-krimsenteret har flere sjekkpunkter boligeiere bør gå gjennom før de inngår en skriftlig avtale med håndverkere (se faktaboks).

De ber også om tips dersom man observerer oppsøkende håndverkere i eget nabolag.