Da Matteo Renzi overtok som statsminister i Italia i februar etter å ha presset ut sin partifelle Enrico Letta, ble han kritisert for å være den tredje statsministeren på rad som ikke var folkevalgt.

EU-valget i helgen ble derfor den første testen på hvor stor tillit den utålmodige Renzi har i befolkningen.

Renzis parti: Stor i parlamentet

Valgseieren var overveldende, og den største noe italiensk parti har hatt siden 1958. Med drøye 40 prosent oppslutning og en valgdeltagelse på nær 60 prosent, mener Renzi han har den ryggdekningen han trenger for å gå videre med sitt reformprogram.

Hans parti kommer til å få den største delegasjonen i Europaparlamentet etter den tyske kansleren Angela Merkels konservative kristendemokratiske parti (CDU).

Slutt på kutt?

Budskapet hans i valgkampen har vært pro-EU, men likevel kritisk til kutt. Han vil snakke om å skape jobber og vekst, i stedet for bare budsjettkutt.

— Italia er i en posisjon der vi kan sette et avgjørende stempel på prosessen som nå åpner seg i Europa, sa Renzi dagen derpå.

Angela Merkel risikerer å bli isolert i EU. Foto: Markus Schreiber

Italia er ett av kriselandene i eurosonen med store statsgjeld, høy arbeidsledighet og svært lav økonomisk vekst helst siden euroen ble innført i 1999.Til nå har Tyskland hatt førersetet i eurolandenes krisepolitikk og drevet gjennom store kutt i statsgjeld og budsjettunderskudd.

Bare en stram økonomisk styring kan skape grunnlag for ny vekst og nye arbeidsplasser, er budskapet fra Berlin.

Frankrike: Svekket president

For Frankrikes president François Hollande var EU-valget et katastrofevalg.

Svekkelsen av ham hjemme etterlater Merkel uten en sterk partner i EU foran neste steg på veien mot en tettere integrasjon i EU og eurolandene, ifølge observatører i Brussel.

— EU trenger en sterk balanse mellom Frankrike og Tyskland. Men Frankrike beveger seg i retning Italia eller Hellas i økonomisk forstand og mot Storbritannia i sitt forhold til EU, sier analytikeren Dominique Moïsi i franske Institute Français des Relations Internationales til nyhetsbyrået Reuters.

Italiensk press

En tjenestemann i Paris sier Hollande kommer til å støtte Renzis krav om en mer vekstorientert økonomisk politikk.

Italia overtar 1. juli formannskapet i EU. Det gir Renzi mulighet til å presse frem en slik politikk.

Den tidligere Firenze-ordføreren lover å reformere alt fra valgordning til måten institusjoner fungerer på.

Han har kuttet skatter, men har samtidig lovet å overholde Italias budsjettforpliktelser.

I et forsøk på å få gjort noe med den skyhøye arbeidsledigheten har han gjort det enklere å engasjere arbeidskraft midlertidig, noe som er omstridt.