Kutt i formuesskatten har vært et av hovedløftene fra Høyre/Frp-regjeringen. Både i 2014— og 2015-budsjettet ble skatten på formue kuttet kraftig. Men det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget, som lag frem sin innstilling tirsdag, heller kaldt vann i blodet på de ivrigste tilhengerne av å fjerne formuesskatten.

Utvalget skriver at formuesskattens effekt på investeringsomfang i Norge «antas å være beskjeden». Utvalget mener en reduksjon i selskapsskatten er mer målrettet enn kutt i formuesskatt om målet er å få flere til å investere i Norge. Opposisjoonspartiene på Stortinget mener at den får gode argumenter når de vil beholde formuesskatten.

Konkurrerer med utlandet

Finansministeren leser rapporten litt annerledes.

— Scheel-utvalget ser også uheldige sider ved formuesskatten, og peker på det vi begynte å rette opp i år. Det gjelder verdsettelsen av forskjellige typer formue, satsen og bunnfradraget. De er enige i at den ikke er ideell, sier Siv Jensen.

- Men om du må velge, bedriftsskatt på 20 prosent, eller fjerning av formuesskatten?

— Jeg er opptatt av den samlede kapitalbeskatningen, den må være konkurransedyktig. Husk at mange av landene vi konkurrerer med ikke har formuesskatt. Men nå sender vi rapporten ut på høring, så får vi se.

- Vil dere foreslå nye kutt i formuesskatten for 2016?

— Hva regjeringen gjør i fremtiden vil ikke jeg si noe om nå. Men husk at vi har fått gjennom 12,5 milliarder i skattelette.

NHO vil ikke velge

Hun er på linje med arbeidsgiverne i NHO.

— Det viktigste med utredningen er at den peker på at selskapsskatten må ned på 20 prosent. Vi har selv pekt på det nivået, og det var et viktig premiss for hele utredningen, sier Petter Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

- Utvalget går inn for å senke bedriftsbeskatningen, men beholde formuesskatten. Er det et greit bytte for dere?

— Nei, formuesskatten bør avvikles. Samtidig er det et riktig grep å sørge for større likebehandling av formuesobjekter, for eksempel at det blir likere skatt på aksjer og eiendom. Vi ser også at utredningen åpner for diskusjon om hvor store skatteletter det kan bli, og da bør det skje noe mer med formuesskatten.

- Men om dere må velge, bedriftsskatt på 20 prosent, eller fjerning av formuesskatten?

— Det hender man må avvise å sette ting opp mot hverandre. For oss er formuesskatten noe som henger igjen etter forrige gjennomgang av skattesystemet.

- Samtidig er dette nok en gruppe som avdramatiserer de negative virkningene av formuesskatten, hva tenker du om det?

— Jeg ser det. Men det er ikke lenge siden jeg leste en OECD-rapport som peker på den norske formuesskatten som et problem. Vi har sterke argumenter og de endres ikke av dette. Samtidig er vi glade for at utvalget korrigerer de verste utslagene, for eksempel forskjellsbehandlingen av aksjer og bolig, det er et skritt i riktig retning. Vi har også vært villige til å diskutere eiendomsskatt, ikke den kommunale varianten som slår ut tilfeldig, men nasjonalt.

- Uheldig å presse gjennom kutt

Fra opposisjonen på Stortinget kommer det nå et klart råd til Regjeringen om å droppe nye kutt i formuesskatten.

— Regjeringen bør legge formuesskattekuttene på is. Scheel-utvalget er veldig, veldig tydelige på at det er kutt i selskapsskatten som har størst effekt hvis du vil styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til Aftenposten.

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen er av samme oppfatning.

— Det uheldige her er at regjeringen har presset gjennom kutt i formuesskatten før utredningen var ferdig. Dermed har de begrenset handlingsrommet for reduksjon i andre skatter, som utvalget foreslår, sier Gabrielsen.

Sentrum fornøyd med rådene

Scheel-utvalget anbefaler at de totale inntektene fra formuesskatten holdes på samme nivå som i 2014 - det vil si tre milliarder mer i formuesskatt enn Regjeringen planlegger for neste år.

I høstens budsjettforhandlinger sa KrF i utgangspunktet nei til kutt i formuesskatten neste år.

— Rapporten fra Scheel-utvalget harmonerer godt med vårt syn. Vi mener man kan ha en viss skatt på formue så lenge det ikke er hemmende for næringslivet, sier leder Hans Olav Syversen, leder i finanskomiteen på Stortinget.

Venstre sa ja til kutt i formuesskatten, men ville prioritere høyere bunnfradrag foran lavere sats.