I fjor sommer ble Langøyene stengt på minuttet etter funn av forurensning. Nå holder kommunen på å utrede tiltak for å sikre eller fjerne forurensningen.

Pris for diagnosen: Tre millioner kroner.

Mange Oslo-folk fikk ferien sin ødelagt da folk fra kommunen nærmest jaget dem ut fra Langøyene i fjor sommer. Dette skjedde etter funn av forurensning på den populære øya i Oslofjorden.

Det ble funnet forhøyede konsentrasjoner av bly, kvikksølv og såkalte polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH). Dette stammet mest sannsynlig fra den gamle søppelfyllingen på øyene. Deler av Langøyene ble gjenåpnet etter en kort periode.

Øya blir en byggeplass

For to uker siden fikk Eiendoms— og byfornyelsesetaten i Oslo kommune grønt lys fra byrådet til å bruke 2,1 millioner kroner fra «overskudd» internt i etaten til å utrede tiltak på Langøyene. Beløpet er penger etaten fikk til overs etter å ha fjernet forurenset overflatejord i barnehagene. Alt i alt kommer etaten til å bruke nesten tre millioner på utredningen.

- Vi jobber med å gjøre nødvendige undersøkelser. Både på land og sjøbunnen. Undersøkelser av sjøbunnen, som blant annet skjer med miniubåt, er kostnadskrevende, sier Lena Nesset, kommunikasjonssjef i etaten.

Hun legger til at utredningen skal danne grunnlag for hvilke tiltak som skal gjøres for å sikre eller fjerne forurensningen. Tiltakene blir klare mot slutten av året.

- Det blir omfattende tiltak som vil medføre at Langøyene blir en byggeplass, og må stenges i en periode. Tiltakene vil trolig starte opp i 2016, sier Nesset.

Hvor mye selve oppryddingen vil koste, har kommunen foreløpig ingen anslag for.