KRISTIANSAND: Det kan tas ut opptil 1,2 millioner kubikk steinmasse i forbindelse med utbyggingen av næringsvirksomheten på Strømsheia. Det letteste er å bruke den i forbindelse med en eventuell utbygging av et nytt havneområde i Kongsgård og Vige.

— Blir det ny havn her, trenger vi massen fra Strømsheia til å fylle med. Da kan vi kanskje starte arbeidet på Strømsheia tidligere enn vi ellers kunne gjort, sier Jan Omli Larsen, administrerende direktør i Kristiansand Næringsselskap AS (Knas).

- Må ses i sammenheng

Han sier at diskusjonen omkring havnestrukturen så vidt er i gang, og at den vil påvirke hvor fort ting kan skje på Strømsheia, ei halvøy ved Rona på byens østkant.

— Det er umulig ikke å se utbyggingen på Strømsheia i sammenheng med diskusjonen omkring havnestrukturen i Kristiansand, sier Larsen.

En rapport Sitma har laget på oppdrag fra bystyret, slår fast at havnevirksomheten bør konsentreres til nettopp Kongsgård/Vige, men Larsen tar ingen ting for gitt.

— Diskusjonen er så vidt i gang, men dette er helt klart en mulighet, sier han.

FRA E 18: Slik har arkitektene sett for seg at området kan bli seende ut fra E 18. Foto: Rambøll

Tregt marked

Hvor mye steinmasse Knas velger å sprenge bort på Strømsheia, avhenger også av andre forhold, ifølge Larsen.

— Vi har to tilnærminger til dette: Enten bygger vi ut med så lite masseuttak som mulig, og da kan vi komme ned i 750.000 kubikk, eller vi kan velge å ta ut alt. Dette vil samtidig påvirke tomtekvadratprisen. Prisen blir lavere hvis vi ikke tar ut så mye stein, ettersom byggene da blir liggende høyere i terrenget.

Larsen nevner også en annen faktor som kan bidra til å forsinke prosjektet på Strømsheia:

— Vi må være ydmyke og se rundt oss hvordan situasjonen er. Det er mye ledige kontorarealer i Kristiansand for tiden. Behovet er markedsstyrt, og hvis vi ikke får inn leietakere, kan det bidra til at utbyggingen blir forsinket, sier han.

3500 kontorplasser

Knas sikret seg nylig næringsdelen på Strømsheia, hvor det etter planen skal komme 3500 arbeidsplasser fordelt på de 100.000 kvadratmeterne som ligger nærmest E 18. Det private eiendomsselskapet Scale Eiendom Sør AS skal stå for byggingen av 150 boliger og friområde på resten av området.

— Men selv om markedet er tregt nå, har jeg fortsatt stor tro på prosjektet. Området har en attraktiv beliggenhet for store hovedkontorer, noe vi har fått bekreftet gjennom undersøkelser i markedet. Der er de viktigste tilbakemeldingene at kontorene kommer i nær tilknytning til bussmetroen, Kvadraturen, Kjevik og E 18. Strømsheia oppfyller alle kriteriene, sier Larsen.

Han sier at lite uansett vil skje på Strømsheia de nærmeste 18 månedene.

— Først må reguleringsplanen godkjennes, og bare det kan fort ta et års tid. I beste fall kan vi komme i gang et halvt år etter det, sier Jan Omli Larsen.