Utenriksminister Jonas Gahr Støre kunngjør i dag at Norge vil oppheve de økonomiske sanksjonene overfor Myanmar.

Alle begrensninger innen bistand, finansiering og visum vil bli opphevet. De eneste sanksjonene som blir stående, er våpenembargoen og restriksjonene for militært samarbeid.

— Vi gjør dette for å sende et positivt signal til reformkreftene som har ledet an det siste året. De forandringene som har skjedd i landet i denne perioden, er mer enn noen kunne forvente. Å unnlate å reagere positivt på dette, ville være feil, sier Støre til Aftenposten.no.

Også EU er i ferd med å oppheve de økonomiske sanksjonene mot Myanmar, også kjent som Burma.

Det er ventet at EUs utenriksministere vil vedta å lette på sanksjonene når de møtes i Luxemburg om en uke.

USA har allerede gått enda lenger, og annonserte tidligere i april at de vil sende en ambassadør til Myanmar, etter 20 år uten faste diplomatiske forbindelser.

- Kan gjeninnføres

— Samtidig er dette et budskap til de som motarbeider reformene; at sanksjoner kan gjeninnføres. Det vi i realiteten nå gjør, er å suspendere sanksjonene. Fordelen for Myanmar er at de kan utvikle seg økonomisk uten sanksjonene, sier Støre.

- Står vi nå uten flere verktøy i den diplomatiske verktøykassa, dersom utviklingen i landet ikke vil utvikle seg i fortsatt positiv retning?

— Nei. Vi følger utviklingen i landet nøye – og vi kan alltid gjeninnføre sanksjonene igjen.

Snakket med Aung San Suu Kiy i dag

Støre informerte selv Aung San Suu Kiy om Norges nye linje i en telefonsamtale søndag.

— Hun var positiv til at sanksjonene oppheves, det samsvarer med hennes egen appell om normalisering. For øvrig sa hun også at hun håpet å kunne besøke Norge allerede denne sommeren.

Den burmesiske demokratiforkjemperen og fredsprisvinneren har sittet i husarrest i sitt eget land i en årrekke, etter at militærjuntaen annulerte valgseieren hennes i 1990. Tidligere i år ble hun løslatt og valgt inn i parlamentet.

Ministerbesøk om fredsrolle

Den burmesiske jernbaneministeren, som har fremforhandlet våpenhvile med en rekke grupperinger innad i Myanmar, kom søndag på besøk til Norge.

— Myanmar ønsker at Norge skal ha en rolle i fredsprosessen mellom regimet og grupperingene innad i landet. Det er en forespørsel vi har takket ja til, sier Støre.

Myanmars myndigheter har vært i kontinuerlig borgerkrig med flere av de etniske gruppene, noen av dem helt siden landet løsrev seg fra britene i 1948. Utenriksministeren mener norske diplomater vil ha mye å bidra med i arbeidet med å finne løsninger for en varig fred i landet.

— Hva er utsiktene for å lykkes?

— Vi må være nøkterne. Men det ville være galt å sky unna oppgaven i frykt for å feile, sier Støre.

— Vi er allerede i gang med dette arbeidet, og vil nok trappe opp det diplomatiske nærværet i Yangon.