Franzefoss Gjenvinning AS og Avfall Sør AS inngikk mandag avtale om salg av alle aksjene i Avfall Sør Bedrift AS.

— Avfallsbransjen er i rask utvikling. Franzefoss har en helt annen ressurstilgang for å drive og utvikle selskapet. Det vil være en god løsning for selskapet og for de ansatte, sier styreleder i både Avfall Sør og det snart solgte datterselskapet Avfall Sør Bedrift AS.

Avfall Sør eies av kommunene Kristiansand, Songdalen, Søgne og Vennesla. Avfall Sør Bedrift AS er et datterselskap som håndterer bedriftsmarkedet.

Stort overskudd

Franzefoss har avdelinger en rekke steder i landet, men har ikke hatt aktivitet på Sørlandet før nå. Selskapet har 300 ansatte og omsetter for 835 millioner kroner.

Ifølge daglig leder i Franzefoss Gjenvinning AS, Truls Markussen, vil virksomheten fortsette med de samme ansatte som en egen avdeling i Franzefoss.

Partene mener oppkjøpet vil legge et godt grunnlag for videre drift og utvikling av avfallsløsninger for kundene, samtidig som de ansatte sikres en god og fremtidsrettet arbeidsplass.

Avfall Sør Bedrift AS gikk med 4 millioner kroner i overskudd før skatt i fjor. De siste åtte årene har bedriften gikk et overskudd på rundt 40 millioner kroner. Hva Franzefoss betalte vil ikke partene ut med.

— Vi vil ikke kommentere prisen, men den ble høyere enn den var da Konkurransetilsynet stoppet kjøpet fra Norsk Gjenvinning i sommer, sier daglig leder i Avfall Sør, Sigurd Tvedt.

Ble nektet

I juni vedtok Konkurransetilsynet å forby Norsk Gjenvinnings overtakelse av Avfall Sør Bedrift. De fryktet monopol i Kristiansands-distriktet da et nytt selskap ville fått rundt 80 prosent av markedet i regionen. Avfall Sør Bedrift AS har rundt 40 prosent av markedet.

— Eierne sa i sin eierskapsmelding at de ville selge selskapet. Vi i styret har forholdt oss til det, men også tenkt selv og kommet frem til at det er en fornuftig beslutning, sier Krabberød. Han sier at det var forventet tøffere konkurranse på markedet fremover, og at det ville krevd store ressurser å være med på.

— Som et kommunalt selskap var ikke det riktig. Nå kan vi i større grad konsentrere oss om de store utfordringene i Returkraft, sier Krabberød. Avfall Sør eier 49,9 prosent av Returkraft, et selskap som gikk med 32 millioner kroner i underskudd i fjor og er spådd tap på opp til 40 millioner kroner de kommende ti årene.