Tirsdag tredte 183 nye lovendringer i kraft, samt endringer i 449 sentrale forskrifter.

En av endringene som innføres er at foreldelsesfristen i Straffeloven opphører.

De mest alvorlige forbrytelsene som drap, voldtekt og barneovergrep skal ikke lenger ha en foreldelsesfrist og gjerningsmannen vil alltid kunne stilles til ansvar.

Trolig blir endringene også en del av den nye Straffeloven som kommer neste år.

Forslaget om lovendringen ble tatt opp både i 2004 og 2005, og har fått bred tilslutning i politiske og juridiske kretser.

Les også:

Kvoteøkning

Endringen som gjør at man kan bytte tobakkskvoten mot vin eller øl ble kjent som den store gladnyheten da revidert nasjonalbudsjett ble lansert 14. mai i år.

Hvis du ikke handler tobakksvarer, øker dagens kvote med 1,5 liter øl eller vin. Forslaget har møtt både begeistring og motstand.

Snus og tobakk blir samtidig forbudt på skoler, i barnehager og foran inngangspartier ved helseinstitusjoner og offentlige institusjoner.

Les også: —

afp000645860-AabWXUqbDd.jpg Foto: Åserud, Lise

Fleksibel fødselspermisjon

Aftenposten har tidligere skrevet om muligheten for at mor kan overta fars permisjon. Nybakte foreldre kan fra tirsdag selv avgjøre hvem som skal ta ut større deler av fødselspermisjonen. Fedrekvoten reduseres 14 uker til 10 uker. Fødselspermisjonen er like lang som før, men disse åtte ukene kan nå fordeles fritt mellom foreldrene.

— Vi ønsker en tillitsbasert ordning uten byråkrati og dokumentasjon. Jeg tror det er mer enn nok NAV-skjemaer å fylle ut allerede, uttalte Barne- og Likestillingsminister Solveig Horne til Aftenposten.

Kan utsette ferien

Skulle du rammes av sykdom, har du nå rett til utsatt ferie fra dag én. Du trenger ikke lengre å være syk i seks dager før du har krav på utsettelse og ny ferie. Denne lovendringen er ikke en gavepakke fra regjeringen, men en EU-tilpasning av ferieloven. Men dette gjelder kun den lovbestemte ferien.

- Fleksitid og avspasering er noe annet enn ferie, og det reguleres ikke av ferieloven, sier Gunn Kristin Qvarsten Olimstad i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.

Les også:

Endret arbeidsgiveravgift

Bor du i en utkantkommune eller i Nord-Norge kan du bli både billigere og dyrere å ha i jobb. 31 nye kommuner med svak utvikling i folketall, sysselsetting eller økonomisk vekst i ti fylker får nå redusert arbeidsgiveravgift etter at ordningen med differansiert arbeidsgiveravigft endres.

Landet er delt inn i fem ulike soner der arbeidsgiveravgiften varierer fra 0 i Nord-Troms og Finnmark til full avgift på 14,1 prosent. Men over hele landet må arbeidsgivere innen deler av sektorer som transport, finans, forsikring og selskaper som har hovedkontor, betale full avgift.

Regjeringen har kommet med flere tiltak som skal bøte på avgiftsøkningen. Blant annet skal 1,6 milliarder kroner gå til infrastrukturtiltak i Nord-Norge der avgiftshoppet blir størst.

Tillater «kult-kjøretøy»

Den elektriske tohjulingen Segway kan nå brukes på norske veier. Kjøretøyet kan både brukes på sykkelveier og veier der fartsgrensen ikke er over 60 kilometer i timen.

Se video fra da Aftenpostens reporter testet stålhjulingen fra Lysaker til sentrum:

Lovdata har en utfyllende oversikt over lovendringene som trer i kraft fra 1. juli.