— Bedriften Stormberg har hele 25 prosent ansatte som hadde vanskeligheter med å finne jobb. Det er et eksempel til etterfølgelse, sa Solberg i sin tale, som hun innledet med å snakke om psykisk helse og å inkludere flere.

Hun ba arbeidsgivere ansette flere som har hull i CV,en og sa det også bedrer arbeidsmiljøet.

I mai gikk Erna Solberg og Steinar J. Olsen sammen på tur på Sørlandet. Da fikk hun høre mer om hans prosjekt for å rekruttere vanskeligstilte på jobbmarkedet. Foto: Fotobestilling FVN

— Det er kjempehyggelig at statsministeren gir slik anerkjennelse. Det er motiverende for alle stormbergere, sier Olsen. Han håper rosen kan være med på å motivere andre til å ansette mennesker som sliter med å få jobb.

Fra fengsel

Turtøyprodusenten Stormberg har i 15 år hatt som politikk at 25 prosent av dem de ansetter er mennesker som sliter med å komme inn på jobbmarkedet. Han nevner selv personer som har vært i fengsel, rusmisbrukere, skolesluttere og mennesker med psykiske eller fysiske helseplager. Enkelte er rekruttert direkte fra fengselet eller rusinstitusjoner.

— Det er viktig at den enkelte virkelig er motivert for å gå inn i arbeidslivet. Når de først er ansatt, så har vi samme krav til dem som til andre. De må yte sitt beste. Så har vi heller ikke noe A-lag eller B-lag. Det er samme lønnssystem og samme forpliktelser, sier Olsen.

Han sier at rekrutteringspolitikken er kommet fordi han er samfunnsengasjert. Konsekvensen er økt lønnsomhet for bedriften.

— Vi har fått tak i flinke, motivert og lojale medarbeidere. Det lønner seg, sier han

- Fritak for avgift

Olsen er glad for at bedriften ble nevnt i statsministerens nyttårstale. Han benytter anledningen til å sende en utfordring tilbake til Erna Solberg. Olsen vil at flere firmaer skal ansette mennesker som sliter med å få jobb. Derfor vil han ha incentiver knyttet til arbeidsgiveravgiften, og kommer med to konkrete forslag. Det første kaller han "to pluss to-modellen".

— Jeg foreslår at når en bedrift ansetter en som har vært utenfor arbeidsmarkedet i to år, får to års fritak for arbeidsgiveravgiften for denne personen, forteller Olsen.

Med sitt andre forslag ønsker han også at flere stimuleres til å bli IA-bedrifter (inkluderende arbeidsliv). Olsen foreslår at IA-bedrifter som ansetter en person med nedsatt arbeidsevne får fritak for arbeidsgiveravgift.

— Begge forslagene innebærer at det blir lavere økonomisk risiko å ansette utradisjonelt. Ved å bruke arbeidsgiveravgiften har man et virkemiddel alle arbeidsgivere kjenner til, argumenterer Olsen. Et av forslagene lanserte han for Solberg i mai da hun gikk sammen med ham på en av etappene av hans prosjekt "Sørlandet på langs".

— Da lovet hun å se på det. Hva hun sier nå som hun er statsminister, vet jeg ikke, sier OLsen.

Offentlige foran

Bedriftslederen mener også det offentlige som arbeidsgiver i større grad må gå foran med et godt eksempel og inkludere mennesker som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet.

— Det vil være lettere å få med private arbeidsgivere i inkluderingsarbeidet dersom den største arbeidsgiveren i Norge, nemlig det offentlige, i større grad selv rekrutterer mennesker som sliter med å få jobb, sier Steinar Olsen.

Tidligere rusmisbruker grep sjansen

Etter år med rus og kriminalitet så ikke Morten Løvland lyst på sine muligheter på arbeidsmarkedet. Hos Stormberg fikk han sjansen, og grep den med begge hender.

Morten Løvland er blant dem som har fått en ny sjanse hos Stormberg. Han var rusmisbruker. En karriere hos turtøyprodusenten var fjernt.

Morten Løvland Foto: Torstein Øen

— Etter flere år med rus og tull og tøys kom jeg inn i en bedre løpebane. Jeg fikk jobb som stillasbygger, og gjorde det i fire år. Så klarte ikke knærne mer, og jeg måtte slutte, forteller Løvsland. Med en forhistorie som inkluderte fengselsdommer for både vold og narkotika så han svart på å få en ny jobb.

— Gjennom en utplassering fikk jeg muligheten hos Stormberg. Jeg begynte i oktober 2009, og fikk allerede før jul beskjed om at jeg skulle få fast jobb. Det var fantastisk, sier Løvsland.

Han ble assisterende lagersjef før det var gått to år, og stortrives på et høyteknologisk lager. Han får gode skussmål av sjefen, Steinar J. Olsen.

— Morten er en meget dyktig, stabil og lojal medarbeider. Han er også superbruker på vårt nye automatiserte lagersystem med særlig oppfølging av våre 32 lagerroboter. Morten er som assisterende lagersjef en nøkkelmedarbeider i Stormberg, og leder i et av Norges mest moderne lagre, sier Olsen.