Den største enkeltrisikoen for folks privatøkonomi framover er at oljeprisen ikke kommer opp igjen fra dagens nivå. Det gjør at trøkken blir dypere og mer langvarig, med dobbelt så mange arbeidsledige, mener sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: Torstein Øen

— Det er ikke morsomt å si til ungdom at man skal være varsom med å ta fagopplæring, fordi du blir mye mer utsatt i nedgangstider som følge av arbeidsinnvandringen, sier DNBs sjeføkonom Øystein Dørum til Fædrelandsvennen.

Noen minutter tidligere har han gitt en grundig presentasjon av makrobildet for både global og nasjonal økonomi til de over 100 deltagerne på Eiendomskonferansen, i år arrangert av Næringsmegleren Sædberg & Hodne og DNB på Hotel Ernst i Kristiansand.

- Stopper ikke opp

Hovedbudskapet til de fremmøtte var at hverken Norge eller Sørlandet stopper opp som følge av oljeprisfallet, men at den lavere veksten vil merkes, både i næringslivet og husholdningene.

Til Fædrelandsvennen forteller han hvem som vil lide mest som følge av nedgangen i den rekordhøye lønnsveksten nordmenn har tatt del i de siste femten årene.

Den største enkeltrisikoen for folks privatøkonomi framover er at oljeprisen ikke kommer opp igjen fra dagens nivå. Det gjør at trøkken blir dypere og mer langvarig, med dobbelt så mange arbeidsledige, mener sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: Torstein Øen

— Det siste tiåret er det arbeidsinnvandring som har stått for brorparten av veksten i antall sysselsatte. I et presset arbeidsmarked, der den innvandrede arbeidskraften er billigere enn den norske, vil det påvirke lønningene til nordmenn i samme bransjer, forklarer Dørum og viser til håndverkeryrker og serviceyrker uten spesielle språkkrav og reguleringer.

Snekkere vs. elektrikere

— Bare se på prisnivået til snekkere og elektrikere de siste årene. For snekkerne har det stått stille, mens det for elektrikerne har steget. Enkelt og greit fordi strenge reguleringer og dokumentasjonskrav gjør det vanskeligere for arbeidsinnvandrere med manglende norskkunnskaper å ta seg arbeid i elektrobransjen, sier Dørum.

En annen gruppe som vil merke lavere lønninger er ingeniører i oljeindustrien.

— For de som beholder jobben vil det bli mindre bonuser og lokale tillegg. For de som mister jobben og går til det offentlige eller industrien, vil lønningene stort sett være lavere, forteller sjeføkonomen.

Den største enkeltrisikoen

— Hva er de største farene for folks privatøkonomi fremover?

Oljeprisen var et av temaene sjeføkonom Øystein Dørum var innom. Foto: Richard Nodeland

— Den største enkeltrisikoen er at oljeprisen ikke kommer opp igjen fra dagens nivå. Det gjør at trøkken blir dypere og mer langvarig, og at vi forventer dobbelt så mange arbeidsledige som våre nåværende prognoser tilsier, svarer Dørum.Ifølge DNBs prognoser er nemlig det forventede scenarioet at oljeprisen stiger til opp mot 90 dollar fatet i løpet av de neste 4-5 årene og at antall arbeidsledige stopper på 30.000. Noe som likevel merkes av mange.

— Det at folk får større utrygghet om jobben, eller mister den, samt at lønnsveksten blir lavere, vil merkes av mange. Så er vi spent på hvordan det påvirker adferden til husholdningene, sier Dørum, og avslutter med noen beroligende ord.

— Vi går inn i smulere farvann, men trenger ikke male «krise» på veggen av den grunn. Vi har de sterkeste statsfinansene blant noe industriland. Blir krisen alvorlig, har vi nok av penger. Utfordringen blir å bruke dem fornuftig.