Foto: JIM YOUNG/Reuters
Foto: JIM YOUNG/Reuters
Foto: JIM YOUNG/Reuters
Foto: JIM YOUNG/Reuters

President Barack Obama klager Kina inn for Verdens handelsorganisasjon WTO på grunn av ulovlige subsidier av bilindustrien.

Obama kommer med kunngjøringen i en valgkamptale mandag i den viktige vippestaten Ohio, som er svært avhengig av bilindustrien.

Kunngjøringen har blant annet til hensikt å undergrave motkandidaten Mitt Romneys hamring på at Obama er for svak overfor Kina.

Obama mener at Kina misbruker handelslovene ved å legge toll på 3 milliarder dollar på amerikansk eksport av biler og bildeler.

Vil beskytte jobbene

Obama vil holde en tale i dag, mandag, når han besøker staten Ohio. Der jobber mer enn 54.000 personer innen bilindustrien og staten står for 12,4 prosent av USAs totale bilindustri.

USA anklager kineserne for ulovlige subsidier og mener de har tilført industrien en milliard dollar fra 2009-11, forteller en kilde i Obama-administrasjonen til Bloomberg.

Romney anklager Obama for å ha sviktet amerikanske arbeidere og viser til at ledigheten fortsatt ligger på åtte prosent.

Obama peker på at Romney har investert i en rekke selskaper som sørger for at amerikanske arbeidsplasser forsvinner til Kina.

Analytikere forventer at tonen overfor Kina vil bli enda hardere de siste ukene før valget. Begge parter ønsker å fremstå som forkjemper for amerikanske arbeidsplasser i en tid der ledigheten ser ut til å ha satt seg fast på åtte prosent.

Mer konkret Romney

I en valgkamp der den svake økonomiske utviklingen ligger som et bakteppe, sier republikanernes presidentkandidat Mitt Romney at han skal være mer konkret i sine planer for økonomisk politikk.

Romney trenger å overbevise velgerne om at de kan stole på ham og hans planer for økonomien.

President Barack Obamas valgkampstab gjør det den kan for å skape tvil om Romneys forslag til å bedre økonomien, blant annet ved å spørre hvilke budsjetter han planlegger å kutte i og hvordan han skal betale for skattekutt på 20 prosent.

For å svare på dette sier Romneys rådgivere at han denne uka skal gå mer i detalj om fem sentrale punkter i sin økonomiske plan.

De punktene er opptrapping av energiproduksjon og handel, bedre utdanning, kutt i de offentlige budsjettene og hjelp til små og mellomstore bedrifter, blant annet ved å fjerne reguleringer.

— Fra og med mandag skal vi hamre løs på hvert av aspektene i Romneys plan for en sterkere middelklasse, sier en av hans rådgivere.

Tett løp

Mandag og tirsdag vil Romney særlig snakke om USAs enorme statsgjeld, som nå er oppe i 16.000 milliarder dollar, Obamas ansvar for økningen av gjelda, og planer for å redusere gjelda.

Romney har snakket om de fem punktene som en del av standardtalen han holder i valgkampen, men han er under press for å være mer konkret og ikke bare snakke om den svake økonomien og skylde på Obama for arbeidsløsheten.

En rekke nye meningsmålinger den siste tiden viser at Obama kom ut av det demokratiske landsmøtet med et hopp i oppslutningen etter å ha ligget nesten likt med Romney i flere måneder.

Den siste målingen til Gallup søndag viser imidlertid en liten nedgang for Obama igjen, og Romney håper det betyr at den økte støtten etter landsmøtet skal fordampe.

Presidentvalget finner sted tirsdag 6. november.