KRISTIANSAND: I april sto den gamle delen av Ernst fram i ny drakt, som den første delen av ombyggingsprosjektet til 240 millioner kroner. Innen 30. september skal resten av utvidelsen være ferdig.

Fremtil da bør de fem selgerne holde høy frekvens på jobb.

– Vi er nødt til å øke omsetningen ganske mye, sier hotelldirektør Mikael Eliassen. De har budsjettert med en omsetningsvekst på 30 prosent når de mangedobler konferansesatsingen og øker antall rom fra 137 til 201. ## Underskudd

Det ferske 2010-regnskapet fra hotellet viser at det var underskudd på driften både i fjor og i 2009. De fem millioner tapte kronene er imidlertid lite i forhold til hva nysatsingen koster.

– Underskuddet henger sammen med renoveringen og utvidelsen. Flere rom var ute av drift i fjor. I år har vi hatt 10 prosents beleggøkning, og er fornøyde så langt, sier Eliassen, og viser rundt både i den nyrestaurerte delen og i utvidelsen. Her vises den nye tid ved at de gamle pubene i underetasjen er blitt trim— og velværeavdeling, vegg i vegg med en rekke møterom.

– Bråket fra våre egne nattklubber passet ikke inn sammen med satsingen på kurs- og konferanse, sier Eliassen. Det er likevel ny bar og restaurant i første etasje.

Åpningsfest

I den nye delen kommer det 64 nye rom, inkludert det Eliassen mener er landsdelens tøffeste suite over to etasjer på hjørnet mellom Tollbodgata og Vestre Strandgate. Her kan alt fra gardiner og lys til tv og musikk styres via Ipaden som står fast på rommet.

– Det er mitt lekeprosjekt, sier prosjektleder Tom Svensen i Choice. Han forteller at Choice tester dette for første gang i Kristiansand. Dersom det fungerer skal alle rommene på Tjuholmen i Oslo få Ipad på rommet.

På spørsmål om han får den første natten i suiten smiler Eliassen.

– Det er nok noen høyere i systemet som kanskje vil det, sier direktøren, og forteller at kjedeeier Petter Stordalen inviterer til storstilt åpning og fest 27. oktober. Dagen etter er det åpent hus for hele byen.

Ute på gata holder arbeiderne på å ta ned stillasene, og den nye fasaden viser seg fram.

Inne er det vanskelig å se at alt skal være ferdig om en god måned.

Kongressby

– Hver gang jeg er innom ser jeg at det skjer noe nytt. Jeg er derfor trygg på at vi klarer dette innen fristen, sier Eliassen i det han viser fram konferansesalen som har plass til cirka 330 personer. Han forteller også at Ernst har fått avtale med Kilden som sier at de skal være det foretrukne hotellet. Sammen med Comfort Skagerrak utgjør de nå en storaktør i markedet.

– Når Kilden er ferdig kan Kristiansand bli en stor kongressby, med plass til 1200 deltakere, påpeker Eliassen. Sammen med Visit Kristiansand ser de nå mer mot utlandet for å trekke konferansegjester fra Danmark og Tyskland.

Etter utvidelsen har Kristiansand tre hotell med over 200 rom; Ernst, Quality Sørlandsparken og Caledonien.

FRA REGNSKAPET
Clarion Hotel Ernst
20102009
Inntekter49,245,0
Ord. avskrivninger2,31,2
Driftsresultat-3,5-2,7
Resultat før skatt-4,2-2,7
Anleggsmidler16,215,2
Omløpsmidler10,711,7
Egenkapital17,417,3
Langsiktig gjeld1,20,6
Kortsiktig gjeld8,39,1
Her må ikke skrives tekst J=smil ------ L=sur ----- K=likeglad
Regnskapets informasjonsverdiJ
InntjeningLK
BetalingsevneJJ
EgenkapitalandelJJ
(Alle tall i millioner)