KRISTIANSAND: — Jeg synes bedriftene som er valgt ut, både viser bredden av næringslivet på Sørlandet og at mange bedrifter går bra, sier Jostein Håland, partner i KPMG Kristiansand, i det juryen har bestemt seg for sju av åtte finalister som skal kjempe om tittelen «Årets Sørlandsbedrift 2016» de neste ukene.

— Her har vi alt fra tradisjonell industri som Nymo til opplevelsestilbud som Palmesus, fortsetter Erik E. Tønnesen, administrerende direktør i Skagerak Capital.

Juryutvelgelsen

Sammen med Anna Gunningberg (Trainee Sør), Inger Sædberg Birkenes (Meglerhuset Sædberg), Runar Leite (Visma Kristiansand) og Tulla Wahlstedt (Aptum Kommunikasjon), hadde de den vanskelige oppgaven med å plukke ut sju finalister av de 76 kandidatene som var nominert og godkjent av leserne.

Etter en gjennomgang av de 27 bedriftene Fædrelandsvennens økonomiredaksjon i forkant hadde plukket ut på bakgrunn av regnskapstall, positive nyheter siste år, samt variasjon i geografi og bransjer, fikk hvert av jurymedlemmene presentere og argumentere for sine egne, sju favoritter.

Populær garasjebedrift

Igland Garasjen, representert ved daglig leder Dag Erik Heier. Foto: Jan Oddvar Eide

Og to av bedriftene som til slutt ble valgt ut, gikk igjen hos alle de seks jurymedlemmene: Igland Garasjen og Red Rock Marine.— Det er utrolig spennende at de klarer seg så godt i et konkurranseutsatt marked. De er nytenkende, og nå satser de også i Sverige, sier Gunningberg, opprinnelig svensk, med et glimt i øyet.

— De er virkelig en verdig kandidat, supplerer Wahlstedt.

Imponert av vekst

Red Rock Marine, representert av (fra venstre) salgs- og markedssjef Bjørn Mossestad, administrerende direktør Christoffer André Jørgenvåg og styreleder Vidar Hansen. Foto: Sondre Steen Holvik

Red Rock Marine, som startet som et rent IT-selskap i 2009 med 200.000 kroner i omsetning, men som nå har snudd seg mot offshore fornybar energi med en omsetning nær 60 millioner, fikk også gode ord.— Et selskap som har omstilt seg og leverer over 50 mill. i omsetning etter sju år, er imponerende, sier Tønnesen.

— De utfordrer de etablerte og viser en enorm styrke med å snu seg fra olje til vind og fra software til hardware, legger Gunningberg til.

- Sørlandsstolthet

Strai Kjøkken. Foto: Tore André Baardsen

Strai Kjøkken får også nærmest full pott og er å finne på fem av de seks jurymedlemmenes lister.«Utrolig sørlandsstolthet», «utfordrer stadig markedet», «tør å satse på egne butikker» og «omstillingsdyktige» var karakteristikker kjøkkenprodusenten fra Strai fikk fra juryen.

De resterende fire kandidatene: AS Nymo, Norgesplaster, Kristiansand Dyrepark og Palmesus var alle blant fire av jurymedlemmenes favoritter, og fikk også hver sin plass i sluttspillet.

Ønsker kreativt engasjement

Skal det være lov å fremme eget kandidatur ved hjelp av gaver, lotterier eller lignende? Mer brutalt uttrykt: Skal det være lov å kjøpe stemmer?

Spørsmålet skapte engasjert diskusjon under onsdagens jurymøte. Og for å røpe konklusjonen her og nå: Ingen begrensninger legges inn, men juryen håper å se mye mer satsing på kreativt engasjement enn varianter av begrepet «tilgift».

— La dem bruke det de er villige til å bruke for å komme videre i konkurransen. Hvorfor skal vi legge bånd på bedriftene? ble det fremholdt.

— Blir det for mye kjøp av stemmer, er det ikke uproblematisk. Men et forbud vil i praksis være umulig å håndheve, lød det rundt bordet.

Dermed ble konklusjonen som gjengitt over.

Folkets Finalist

Med sju utvalgte bedrifter mangler det bare én kandidat før alle åtte kvartfinalistene er klare. Den kandidaten kan du være med å stemme fram. Fredag starter nemlig kampen om den åttende og siste finaleplassen i Årets Sørlandsbedrift 2016, der leserne stemmer fram sin favoritt blant de gjenværende 20 kandidatene på juryens «short list».

Litt om hver av dem

I dagene og ukene fremover vil Fædrelandsvennen bringe reportasjer fra alle bedriftene som blir med i avstemningsrundene, helt fram til selve Årets Sørlandsbedrift 2016 kåres under Næringslivsdagen 13. oktober.

AS Nymo. Foto: Roald Ankersen

AS NymoUgland-verft og ingeniørbedrift fra Grimstad som bygger og vedlikeholder skip og offshoreinstallasjoner. Hanket inn flere store kontrakter i fjor, blant annet en halvmilliardskontrakt på Johan Sverdrup-utbyggingen.

Red Rock Marine

Har gått fra å være rendyrket it-bedrift til særlig å levere løfteutstyr til skip som betjener offshore vindmøller. Omsetningen har økt fra 0 til 57 millioner på fem år.

Kristiansand Dyrepark. Foto: Heida Gudmundsdottir

Kristiansand Dyrepark50-års-jubilant og Norges største familieattraksjon med over én million besøkende årlig.

Igland Garasjen

Norges største garasjeprodusent som har økt salget med 40 millioner og firedoblet overskuddet etter å ha kjøpt storebror Grimstad Garasjene.

Norgesplaster. Foto: Torstein Øen

NorgesplasterLokaleid bedrift som produserer plaster og sårprodukter som eksporteres til 25 land. Rekordomsetning og rekordoverskudd i 2015. ## Strai Kjøkken

Helnorsk kjøkkenprodusent med røtter tilbake til 1929 hvor tredje og fjerde generasjon nå er i sving. Solgte kjøkken for 175 millioner gjennom 12 egeneide butikker og 10 forhandlere.

Palmesus. Foto: Thomas Hegna

PalmesusSkandinavias største strandfest som utvidet arrangementsporteføljen i 2015 med mat— og ølfestival i Tresse, og Norges største poolparty i Frognerbadet. Allerede utsolgt 2017-festival.

Tilløp til ideologidebatt

Gründerbedriften Trygg Hjemme AS, som tilbyr helse- og omsorgstjenester på privat basis og har vokst jevnt og trutt siden oppstarten i 2005, stod på juryens liste over foreslåtte og godkjente kandidater.

Det samme gjorde NOS AS Næromsorg Sør - likeledes en gründerbedrift, men med barnevern som virksomhetsområde.

Dermed oppstod en kort, men livlig diskusjon om offentlige versus private aktører innen helse- og omsorgssektoren - vel å merke på prinsipiell basis.

— En offentlig oppgave. Jeg har sett eksempler på at kommunen har måttet komme inn og rydde opp etter at private har skakkjørt en institusjon, lød det fra ett jurymedlem.

— Helt uenig! Det er aldeles glimrende at private aktører kan og vil utfordre offentlige monopoler, ble det replisert.