Tom Harald Svennevig (t.v.) og Marvin Jensen. Foto: Torstein en
Tom Harald Svennevig (t.v.) og Marvin Jensen. Foto: Torstein en

KRISTIANSAND: I stedet for å flagge ut deler av det manuelle arbeidet, velger Cargotec å outsource hele produksjonsvirksomheten sin til et lokalt firma. Cargotec driver blant annet med engineering, utvikling og produksjon av store kraner til offshoremarkedet på Andøya i Kristiansand. Kranene er kjent under merkenavnet MacGregor, og selskapet het Hydramarine frem til de ble solgt til finske Cargotec for fem år siden.

Teknologibedrift

— Det koster mye å produsere i Norge. Spesielt når vi har et anlegg som er dimensjonert for betydelig større volum enn vi har i dag, sier administrerende direktør Tom Harald Svennevig i Cargotec. Han leder en offshorevirksomhet med 240 ansatte, der rundt 40 er ansatt ved produksjonsverkstedet.

Tom Harald Svennevig (t.v.) og Marvin Jensen. Foto: Torstein en

— Nå blir vi en ren teknologibedrift, sier Svennevig. De har opplevd vekst og har en god ordrereserve. Produksjonsanlegget ble imidlertid for stort og kostbart for dem. Hvis de skulle utnytte kapasiteten måtte de ut på markedet og skaffe flere kunder til sitt eget anlegg, eller flytte mer ut av landet. I stedet fant Svennevig en overtakelsesivrig kristiansander i Marvin Jensen. OneCo overtar de ansatte, produksjonsutstyret og rettighetene til anlegget som eies av Andøya Industripark.- De har produksjon som sin kjernevirksomhet, sier Svennevig. Han er glad for at de har overdratt produksjonen til en lokal bedrift. De to bedriftene skal om halvannet år flytte inn i det samme nybygget på Andøya, like ved siden av Cameron. Det er bare 200 - 300 meter fra verkstedet.

Vil ansette flere

Marvin Jensen smiler fornøyd ved siden av ham. Han har akkurat overtatt den 15. virksomheten siden han etablerte OneCo for halvannet år siden, etter at han og flere andre ledere brøt ut av Otera. Tirsdag ettermiddag gikk de en tur gjennom en av de to store produksjonshallene. På en vegg har allerede noen av de ansatte hengt opp et OneCo-flagg, kun minutter etter at virksomhetsoverdragelsen ble kjent.

I lokalet møtte de en smilende arbeider i Andreas Aune. Han gir telefonen til sin nye sjef, og ber han forklare personen i den andre enden at dette er godt nytt. Jensen bekrefter.

Like etterpå lover han at de 40 ansatte, i det som nå blir OneCo Offshore Services, får beholde jobbene sine. Sannsynligvis får de enda flere kolleger. Det nye selskapet har allerede rundt 100.000 arbeidstimer i året de skal gjennomføre for Cargotec. De har inngått avtale om produksjon i fem år, med opsjon på tre ekstra, med de nåværende eierne.

I tillegg vil Jensen & Co. hente inn andre kunder, og de sikter mot flere av de store Node-bedriftene i Kristiansand.

— Vi forventer å være 80 ansatte snart, sier Jensen.

Verftet består av flere store haller, utendørsanlegg, stor krankapasitet og et betydelig dokkinganlegg. Prisen på virksomhetsoverdragelsen er ikke kjent.

Beholder nærhet

Marvin Jensen er glad for at de nå har etablert seg enda sterkere inn i det lukrative offshoremarkedet i landsdelen. Selskapets administrerende direktør vil være Johnny Drange. Han har lang fartstid inne dette forretningsområdet.

— Verftsområdet i Kristiansand vil sammen med vår lokasjon i Sandnes sikre at vi har betydelig produksjonskapasitet og kompetanse til å håndtere store og kompliserte leveranser, sier Jensen.

Etter å ha kjøpt og etablert 15 virksomheter mener Jensen de har posisjonert seg godt for en stund nå, men han utelukker ikke flere oppkjøp. Selskapet vil omsette for rundt en milliard kroner i år, og satser mot halvannen milliard neste år.