Oslo Børs fortsetter å falle kraftig torsdag ettermiddag.

I 16.30-tiden er hovedindeksen ned 3,5 prosent til drøye 380 poeng. Så lavt har ikke indeksen stått tidligere i år. Hovedindeksen følger utviklingen i de største og mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Markedene er fulle av bekymring over en rekke urovekkende utviklingstrekk i verdensøkonomien:

  • Gjeldsproblemene i Europa, som begynte med Hellas, Irland og Portugal, ser ut til å kunne smitte over på de langt større økonomiene Spania og Italia.

  • Den økonomiske veksten både i USA og Europa ser ut til å bli mye svakere enn man tidligere har håpet.

  • Det hersker usikkerhet rundt styrken til de europeiske bankene. Flere banker tviholder nå mer på pengene sine, slik de også gjorde under finanskrisen i 2008. ## Skikkelig nedtur

Uroen har ført til at Oslo Børs nå faller for syvende dag på rad. På snaue to uker er børsen falt rundt 10 prosent.

Styret i Den europeiske sentralbanken (ESB) møttes i ettermiddag for å fastsette renten i eurosonen, som ble holdt uendret på 1,5 prosent.

Det pengeflytterne helst ville høre fra sentralbanksjef Jean-Claude Trichet er at ESB nå vil gjenoppta støttekjøp av gjeldspapirer fra de kriserammede landene rundt Middelhavet for å støtte markedet.

  • Ny IMF-sjef kan bli etterforsket for maktmisbruk

  • Fortsatt i minus for Norske Skog

  • Berlusconi ber om ro

Lav oljepris

Oljeprisen falt torsdag til sitt laveste nivå siden tidlig i juli, 111,61 dollar fatet. Markedet venter i spenning på nye sysselsettingstall fra USA, tall som kan gi en pekepinn på om amerikansk økonomi er på vei tilbake i en ny tilbakegang, slik mange frykter.

Nedbremsing av økonomiene i Europa og USA kan føre til redusert etterspørsel etter olje.

Flykter til trygge havner

Med nerver i helspenn har mange investorer flyttet pengene sine over til antatt trygge havner, som Sveits, Japan og gull.

Det skaper hodebry både for sveitserne og japanerne som må se at deres valutakurser stiger mens pengeflytterne rømmer til sikkerhet.

De siste to dagene har både den sveitsiske og japanske sentralbanken iverksatt tiltak for å svekke kursen.