Les også: Nav-ansatte må tåle å bli skjelt ut

— For arbeidstagere som rammes av mobbing, kan konsekvensene være så alvorlige at det øker faren for å få psykiske plager, som varer over lengre tid. Samtidig tyder våre undersøkelser på at mennesker med psykiske plager er mer sårbare og utsatte for mobbing på jobben enn andre.

Det sier Live Bakke Finne, stipendiat ved Statens arbeidsmiljøinstitutt. I samarbeid med professorene Stein Knardahl og Bjørn Lau har hun utført en omfattende studie av hvilke effekter mobbing har på arbeidstageres psykiske helse over tid.

Ond sirkel - Resultatene tyder på at det kan eksistere en ond sirkel her: Å bli mobbet gir økt risiko for psykiske plager. Samtidig er arbeidstagere med slike plager, for eksempel i form av nedtrykthet, depresjon eller motløshet, mer utsatt for mobbing enn sine kolleger, påpeker Knardahl.

— Det unike ved denne undersøkelsen er at vi har kartlagt mobbing over tid blant de samme personene. Det vi da fant var en klar overhyppighet av psykiske plager hos de arbeidstagerne som også melder at de blir mobbet på arbeidsplassen, sier han og tilføyet:

— Vi har et godt grunnlag for å slå fast at det eksisterer en direkte sammenheng, og at det ikke er andre forhold som ligger bak, når folk som mobbes av kolleger eller overordnede melder om psykiske plager.

Store konsekvenser Bakke Finne understreker at de mobbede utgjør en liten andel av dem som har psykiske plager; i alt oppgir 4,6 prosent av arbeidstagerne i denne studien rapporterer at de mobbes.

— Selv om andelen er relativt beskjeden, så snakker vi om plager med store konsekvenser for dem som rammes.

Begge de to forskerne advarer mot å tro at mobbeofre selv er skyld i de plagene de blir utsatt for, slik enkelte aktører har hevdet i det siste:

Ikke selvforskyldt - I vår undersøkelse finner vi ingen holdepunkter for en slik påstand. Derimot viser resultatene stor forskjell på hvordan mennesker reagerer. I befolkningen er det mange som har lette psykiske plager. At noen rapporterer mer trakassering enn andre, viser at vi mennesker reagerer individuelt. Det må vi ta på alvor, uten å legge ansvaret på dem som rammes, understreker Bakke Finne.

Professor Knardahl er opptatt av at det å kunne ha en jobb uten å være tykkhudet og i stand til å tåle alt også er et av målene med "Inkluderende arbeidsliv" som er et satsingsområde for partene i arbeidslivet

— Hvis man er nedtrykt, engstelig eller usikker, skal det antagelig mindre til i form av bemerkninger eller andre innspill fra dem man jobber sammen med, før man føler seg trakassert, sier Knardahl.