Aftenposten.no fulgte verdens børser gjennom mandagen: LIVEBLOGG: Årsverste på børsen

  • — Sannsynlig med ny finanskrise

  • Børsdramaet fortsetter

  • USAs kredittverdighet nedgradert

Barack Obama skulle i utganspunktet uttale seg om den amerikanske økonomien og situasjonen i Afghanistan klokken 19.00, men først en time senere gikk presidenten på talerstolen.

— Vi trengte ikke et kredittratingsbyrå for å fortelle oss at vi trenger en balansert langtidsplan for å betale ned gjelden. Vi trengte heller ikke et kredittratingsbyrå til å fortelle oss at kranglingen i Kongressen ikke har vært konstruktiv, sa Obama.

Presidenten gjorde det klart at en skattereform, der 'de som hadde muligheten' til det måtte være med å betale, var nødvendig. Kompromisset Republikanerne og Demokratene kom frem til i Kongressen forrige uke inkluderte heving av gjeldstaket og kutt i statens utgifter, men ingen skatteøkinger.

— Uansett hva et kredittratingsbyrå sier så har USA alltid vært og vil alltid være et AAA-land, sa Obama med henvisning til kredittratingen USA nylig mistet.

- Vi mistet 30

Obama gikk så over til de 30 amerikanske soldatene som mistet livet da et helikopter styrtet i Afghanistan forrige uke.

— Disse soldatene satset livene sine for verdiene som binder oss sammen, sa Obama.

Seansen i Det hvite hus varte ikke mange minuttene. Barack Obama svarte ikke på spørsmål og forlot umiddelbart rommet der pressekonferansen ble holdt da han var ferdig med å snakke.

Fall i kredittratingen

Bakgrunnen for Obamas korte uttalelse var dårlige nyheter den siste tiden, både fra økonomiens verden og fra slagmarken i Afghanistan.

Forrige uke kom den amerikanske Kongressen frem til et kompromiss om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak.

Ikke desto mindre nedgraderte kredittratingbyrået Standard & Poor's fredag USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.

Verdens børser, fra Asia, via Europa til Nord- og Sør-Amerika reagerte på nyheten og falt utover dagen mandag. I Oslo ble det årets dårligste børsdag. Forrige uke opplevde børser flere steder i verden sin verste uke siden finanskrisen i 2008. Nyhetene fra Afghanistan er heller ikke gode. Forrige uke mistet minst 37 soldater, 30 av dem amerikanske og syv afghanske, livet da et NATO-helikopter . Det er NATOs største tap under et enkeltoppdrag, siden organisasjonen gikk inn i Afghanistan i 2001.