Se listen over de 100 med høyest ligningsformue nederst i saken.

Norges rikeste mann er hotell— og eiendomskongen Olav Thon, som i sommer fylte 90 år. Thon er største eier i det børsnoterte selskapet Thongruppen, som i hovedsak eier og driver hoteller og kjøpesentre, og utvikler, selger og leier ut næringseiendom og boliger.

Thon er i tillegg en svoren friluftsmann, og har lagt mye penger i turistforeningens store og små hytter rundt omkring. Det ble i fjor anslått at han har finansiert 90 hytter med sponsormidler gjennom flere tiår. I år har han blant annet markert seg som sponsor til Fremskrittspartiets valgkamp.

Nest rikest — i alle fall ifølge skattetallene - følger fiskeren og industribyggeren fra Molde, Kjell Inge Røkke (55). Med de mange selskapene han er medeier i gjennom Aker-systemet, eier og driver han mye av norsk industri. Størst av de deleide industriselskapene er Aker Solutions, hvor han er største eier sammen med Staten ved Nærings- og handelsdepartementet.

På tredjeplass følger Johan Henrik Andresen (52). Han er arving til Tiedemanns Tobaksfabrik, men tobakksproduksjonen er solgt ut, og Andresen-familiens konsern heter i dag Ferd. Selskapet eier helt eller delvis en rekke bedrifter, som Swix, Elopak (emballasje) og Mestergruppen. Andresen har også markert seg innenfor sosialt entreprenørskap, hvor målet er å skape bedrifter som går med overskudd økonomisk og som bidrar med "nyskapende løsninger på samfunnets utfordringer". Andresens ligningsformue er redusert fra 11,1 milliarder kroner i 2011 til 6,7 milliarder kroner ved inngangen til 2013, ifølge skattetallene. Trolig skyldes dette formuesoverføring til hans barn, som fortsatt er for unge til å dukke opp i skattelistene.