Det er finansminister Michalis Sarris som kommer med denne dystre advarselen i et intervju med en lokal TV-kanal onsdag.

Det er kunder som har mer enn 100.000 euro (750.000 kroner) i Laiki Bank (også kalt Popular Bank) som kan risikere at det aller meste av deres sparepenger går med i dragsuget når bankens store innskudd skilles ut i en såkalt «Bad Bank» som skal avvikles. Ved siden av rike innskytere må også aksjonærer og obligasjonseiere regne med at deres verdier i Laiki Bank går ned mot null.

— Realistisk sett vil meget lite bli levert tilbake, sier Sarris til kypriotisk fjernsyn, ifølge Dagens Industri.

Ekstra kreditter

Kypriotiske myndigheter er nå i full gang med å gjennomføre tiltakene som innebærer at krisehjelpen på rundt 17 milliarder euro kommer på plass og en øyeblikkelig fallitt både for banksektoren og Kypros kan bli avverget i siste liten.

Flere medier meldte onsdag også at myndighetene har søkt om ekstra kreditter på inntil tre milliarder euro. Pengene skal være en reserve for øystatens mange småbanker for å gi dem likviditeten som skal til for å håndtere pågangen fra utålmodige kunder når bankene åpner igjen.

Laiki Bank var den svakeste av storbankene i den forvokste banksektoren på Kypros. Avviklingen av Laiki er en vesentlig del av redningspakken fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) til øystaten i det østlige Middelhavet.

Store tap

Tidligere har store bankkunder i den største banken, Bank of Cyprus, fått signaler om at deres innskudd kan bli barbert med inntil 40 prosent som et ledd i den brutale nedjusteringen av finanssektoren i øystaten. Også her er det innskytere med over 100.000 euro som må forberede seg på store tap.

Reorganiseringen på Kypros innebærer at tusener av arbeidsplasser i bankvesenet forsvinner i løpet av meget kort tid. Kypros mister sin status som et skatteparadis for russere og andre som har trodd at pengene deres var sikre i eurosonen.