Hva mener du? Si din mening i debattfeltet under.

KRISTIANSAND: — Jeg skjønner ikke hva som er problemet. Vi lever i 2013 og da må kvinner gjøre som de vil og hver familie selv bestemme hva som passer dem, sier Einar Øgrey Brandsdal, eier av Netthandelen.

Han mener det er naturlig at kvinner og menn velger forskjellige yrker og at kvinner oftest velger deltid.

- Vi er forskjellige, og i noen familier vil mannen være hjemme. Det er bra. Men jeg tror de fleste kvinner liker å være hjemme når barna er små, siden de har et eget morsinstinkt. Da blir det også mer deltid. Det går ikke på at menn ikke bryr seg, men at vi er forskjellige, sier Brandsdal.

Likestillingsdebatt

Brandsdal har kastet seg inn i likestilingsdebatten etter at Høyre og KrF i et formannskapsmøte mente det var helt feil å fremstille byen som en likestillingssinke. Ap svarte at mye gjenstår. Blant annet innen arbeidslivet som de mener er kjønnsdelt og der det er for mye deltidsarbeid.

— Hver og en må finne ut hva som passer best for dem. Men jeg føler at de kvinnene som ønsker å være ute i full jobb, ofte mener at alle andre også skal være det. Det er akkurat like dumt som da jeg var yngre og vi måtte lære å strikke, sier Brandsdal. Selv mener han at det ikke er bruk for virkemidler som kjønnskvotering.

— Jeg mener at man skal ansette den personen som er best. Det er noe tull at man skal leve etter at alt skal være 50/50. Jeg skjønner ikke at folk kan forholde seg til det.

Trist

Utspillene fra Brandsdal har skapt sterke reaksjoner blant dem som mener landsdelen trenger en likestillingsplan.

- Jeg synes det er trist at en som leder en betydelig bedrift i landsdelen, har en slik holdning til deltakelse i samfunnslivet. Det er jo det dette dreier seg om: Å gi like muligheter for kvinner og menn, sier fylkespolitiker Toril Runden (Ap), som er sentral i arbeidet med en likestillingsplan for hele Agder.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener Kristiansand har nok å gå i gang med innen likestilling. Hun viser til utspillene fra Brandsdal om at det er naturlig at kvinner velger å være hjemme.

— Det er et vanlig argument på Sørlandet. Dette med at kjønnsroller er naturgitt kommer opp når der er snakk om makt utenfor privatsfæren, men det stemmer ikke med realitetene. Se bare på hvordan kvinnene jobbet på gårdene før og i utviklingsland der det er kvinner som jobber.

Ikke fritt

Einar Øgrey Brandsdal mener kritikerne misforstår hvis de mener han diskriminerer.

— Hos oss har vi for eksempel mange programmerere, som er et typisk mannsyrke. Når vi søker etter nye folk, oppfordrer vi kvinner til å søke. Det er fordi vi er ute etter de beste hodene. Vi ansetter ikke kvinner hvis de ikke er best kvalifisert.

Kari Henriksen er enig i at kvalifikasjoner skal avgjøre, men mener at kvinner skal få jobben hvis yrket er mannsdominert og to kandidater har like kvalifikasjoner. Hun er uenig i at alle kan velge fritt i dag.

- Realiteten er at mange ikke har fritt valg, siden de ikke får heltidsstillinger eller lederjobb i Node.

— Fordi de er kvinner?

— Når det gjelder Node, er det noe kvinner selv sier. De føler seg forbigått. Derfor trenger vi virkemidler til å gjøre noe med denne urettferdigheten.

Er du enig med Einar Øgrey Brandsdal? Si din mening debattfeltet under.