KAN KOSTE 45 MILL: Start Stadion skylder kommunen 45 millioner. Selskapet er konkurstruet, og pengene kan dermed være tapt. Foto: Sondre Steen Holvik
KAN KOSTE 35 MILL: Dersom Aquarama-prosjektet ikke får spillemidler, kan kommunen tape 35 millioner. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Skulle kommunene tape flere titalls millioner, vil det selvsagt gå ut over noe. Vi har ikke en Sareptas krukke vi bare kan øse fra. Men hva det eventuelt vil ramme, er et politisk spørsmål, sier Hans Otto Lund , gruppeleder for Høyre.

Tirsdag aksepterte Kristiansand havn å betale 45 millioner til Fjord Line. I tillegg kommer advokatutgifter på rundt ti millioner.

Hans Otto Lund.

Havna selv kommer til å ta belastningen. De to andre prosjektene kan derimot komme til å belaste bykassa direkte. Det gjelder Sør Arena og Aquarama (se oversikt).

Terje Fjellvang.

— Vi jobber for at vi ikke skal tape penger. Det er vårt hovedfokus. Men det er helt klart en risiko, både når det gjelder Start Stadion og Aquarama, sier Terje Fjellvang , økonomidirektør i Kristiansand kommune.

Kjent risiko

Hvis Kristiansand kommune må avskrive lånet de har i Start Stadion, går de glipp av en million i årlige renteinntekter fram til 2017. Deretter blir tapene to millioner i året, siden avdragene da skal betales.

Skulle kommunen gå glipp av hele beløpet på 35 millioner i Aquarama, betyr det at kommunen må ta opp lån. Med dagens rente vil det si en million ekstra i året kun i renteutgifter. I tillegg kommer avdragene.

Ifølge Fjellvang var politikerne klar over risikoen da de gikk inn i prosjektene.

— Når det gjelder Start og Aquarama har vi pekt på at det var usikkerhet. Det gikk fram av beslutningsgrunnlaget. Når det gjelder Start Stadion er også det en usikker bransje, sier Fjellvang.

Han legger til at selv om Start Stadion skulle gå konkurs, kan Kristiansand kommune likevel sikre seg verdier som er igjen. I Aquarama-saken kan kommunen også få deler av de 35 millionene.

Angrer ikke

Hans Otto Lund mener at politikerne hadde for lite kontroll da Sør Arena ble bygd.

— Det var rimelig vilt på slutten, og millionene rant ut. Flere skulle vært tydelige på vi skulle hatt kontrollen, meg selv inkludert, sier Lund.

Blant annet mener han at kommunen skulle stilt krav om kunstgress.

— Det hadde blitt billigere å holde ved like, samtidig som flere kunne ha brukt anlegget. Utgiftene hadde gått ned, mens inntektene hadde steget, sier Lund.

Han er derimot langt mindre bekymret for de 35 tippemillionene kommunen har budsjettert med når det gjelder Aquarama.

— Det vil overraske meg mye om vi ikke får de midlene, selv om man aldri kan vite med dagens regjering, sier Lund.

Må ta risiko

jørgenk 4.jpg

Jørgen Kristiansen (KrF) mener kommunen har fått enormt mye igjen for engasjementet i både Sør Arena og Aquarama — selv om kommunen skulle tape ti-talls millioner på dem.- Vi hadde nok aldri fått realisert noe slikt uten at det var et offentlig privat samarbeid. Da hadde vi kun hatt en liten svømmehall. Det er utrolig mange positive sider ved et slikt prosjekt, sier Kristiansen og legger til at Aqarama blir ferdig på tida og at det kan bli billigere enn beregnet.

— Og når det gjelder Start Stadion, har vi fått bygd en stadion i byen vår, og kommunen har nesten ikke puttet penger i det. For de 45 millionene vi har gitt i lån, hadde vi kun fått en flerbrukshall, sier Kristiansen.

Han mener det ikke er unaturlig at en kommune med omsetning på over tre milliarder, 6500 ansatte og en netto lånegjeld på 5,3 milliarder, skulle engasjere seg i prosjekt som med risiko.

— Alle tap er uønsket. Selv har jeg erfaring fra bank, og der kalkulerer vi med et visst tap. Banker som ikke har tap, har heller ikke tatt risiko.