Sørlandet og Kristiansand-regionen har tradisjonelt stått sterkt i eksportrettede bedrifter. Nå er det færre som skiper ut varer, og det går tyngre for næringslivet. Foto: Kjartan Bjelland

— Agderfylkene gjør det påfallende mye svakere i 2013 enn tidligere, står det NHOs rapport "NæringsNM", som er utarbeidet av Telemarksforskning.

Finanskrisen

Det ser ikke ut til at den voldsomme veksten innen oljeservicebransjen klarer å kompensere for fallet i andre næringer på Sørlandet.

— Finanskrisen ser ut til å ha rammet næringslivet på Østlandet og Agder hardere enn i resten av landet, står det i rapporten. Den peker på at det har blitt hardere kår for eksportbedrifter, der Sørlandet normalt har stått sterkt.

Når størrelse, lønnsomhet, vekst og nyetableringer slås sammen, får kristiansandsregionen en lite flatterende 41. plass. Tallene er basert på regnskaper fra 2012. ## Dårlige fylker

Øverst troner som vanlig Stavangerregionen. Først på 20. plass kommer mandalsregionen som beste sørlandsdistrikt. Kristiansandsregionen faller dramatisk til 41. plass, etter å ha vært nummer fem i gjennomsnitt de siste ti årene. Fallet er desidert størst i landet.

Regionen scorer spesielt dårlig på lønnsomhet (70. plass) og vekst (64. plass).

I alle år rapporten har vært gitt ut, har kristiansandsregionen vært inne på listen over de ti største næringsregionene. I 2013 falt regionen ned på 11. plass når det gjelder størrelse.

— Noen vil kanskje ha innvendinger over målemetodene. Men vi har målt på samme måte siden 2000, og de ga gode utslag for Kristiansand i flere år. Det er ingen tvil om at det går dårligere for regionen nå, sier Knut Vareide i Telemarksforskning.

På oversikten over de beste fylkene for næringsliv er Vest-Agder nummer 14 av 19. Aust-Agder er nummer 17. ## Se til vest

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, sier at Agder lå svært høyt frem til 2009. Hun tror nedturen de siste årene kan være en korreksjon. Men hun ser også at distriktet fikk seg en knekk som er vanskelig å hente inn etter finanskrisen.

— Vi ligger lavere på bygg og anlegg og tjenesteyting, mens vi har stor verdiskapning innen industri og ikke minst innen oljeservicenæringen. Folk har god kjøpekraft og ledigheten er lav, sier Mathiesen. Hun peker på eventyret National Oilwell Varco som Fædrelandsvennen har skrevet mye om denne uken.

— Det er kjempestort og hjelper hele landsdelen, sier Mathiesen. Likevel legger hun til:

— Vi kan ikke satse alt på oljerelatert industri. Da kan vi få problemer om oljeprisen faller mye.

NHO-direktøren mener landsdelen må lære av Rogaland som topper hvert år.

— Vi må ta tak i utdanning, kompetanseheving, industriutvikling og infrastruktur, for å nevne noe, sier Mathiesen.

Lyspunkter

Det finnes noen lyspunkt: Birkenes er nummer fem på listen over kommuner med bedrifter som leverer høy lønnsomhet. Lindesnes er nummer 11 på listen over kommuner med vekst i næringslivet. Vennesla er nummer 11 på listen over kommuner med flest nyetableringer. Åseral er nummer ni av kommuner med størst næringsliv i forhold til folketallet.

Overrasket over funnene

Administrerende direktør for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Anita Dietrichson, er overrasket over funnene.

— Jeg kjenner ikke rapporten. Likevel er jeg overrasket over resultatene du leser opp. Vi så jo i Fædrelandsvennen senest denne uken hvor godt det går for National Oilwell Varco. Andre store selskaper i oljeservicebransjen gjør det også veldig bra, og skaper store verdier, sier Dietrichson.

Hun sier at det ikke ser ut til at de klarer å kompensere for nedgangen andre steder.

— Det er et tankekors. Vi trenger vekst også i andre næringer. Hvis ikke kan vi bli for avhengig av oljeservicebransjen, sier hun.