Aftenposten har avslørt at 30-åringen bak Aktiv Maler Service AS var underleverandør under oppussing av Skattedirektoratets lokaleri 2013, til tross for at han var i søkelyset for tilknytning til kriminelle nettverk. Han hadde også oppdrag på skoler i Oslo, og fikk grønt lys av Forsvarsbygg for å pusse opp for Regjeringen i Forsvarsdepartementet.Mannen står svært sentralt i et kriminelt nettverk hvor det har foregått hvitvasking av over 40 millioner kroner. Han har vært under etterforskning i halvannet år.

Heleri i Sverige

1. juni ble han pågrepet av politiet i Halmstad i Sverige. Tre dager senere ble han varetektsfengslet frem til 18. juni. Ifølge sin svenske forsvarer, Henrik Bjørnberg, lyder siktelsen på grovt heleri i blant annet Varberg og Falkenberg kommuner.

Bjørnberg sier 30-åringen nekter straffskyld. Advokaten vil foreløpig ikke kommentere saken mer. Svensk politi jobber med en såkalt forundersøkelse.

Norsk politi vil ha 30-åringen utlevert. En tiltale skal nemlig forkynnes med det første. Etter det Aftenposten kjenner til, vil tiltalen omfatte hvitvasking for nærmere 30 millioner kroner. De straffbare forholdene strekker seg over 5–6 år.

Alarmen gikk

Aftenposten fikk tirsdag denne uken et tips om at 30-åringen bak Aktiv Maler Service var blitt pågrepet i utlandet med en lastebil full av tyvegods. Vi kontaktet politiet samme dag, med spørsmål om hvor han var pågrepet. Men pågripelsen var ukjent for norsk politi.

Etter å ha sjekket saken, gikk alarmen. Det viste seg nemlig at 30-åringen ikke hadde overholdt sin ukentlige meldeplikt for politiet. Dagen etter, på onsdag, meldte han seg heller ikke. Dermed var politiet klar for å etterlyse mannen via Interpol.

Finans— og miljøseksjonen kontaktet Kripos. De ringte også kona. Hun kunne fortelle at 30-åringen satt bak lås og slå i Halmstad i Sverige. Etter det Aftenposten kjenner til ble han arrestert sammen med en medhjelper.

Krever utlevering

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen ved Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt sier at de vil kreve 30-åringen utlevert til Norge for varetektsfengsling mens han venter på berammet sak i Oslo tingrett.

— Saken er en av de alvorligste vi har avdekket så langt innenfor disse kriminelle nettverkene. Det er snakk om betydelige beløp. Her mener vi det har vært kjøp av svart arbeid for titalls millioner. Detaljene kan vi ikke gå inn i nå, sier Meeg-Bentzen.

30-åringens norske advokat, René Ibsen, sier at han ikke kjenner til hva hans klient er pågrepet for i Sverige. Hans klient erkjenner ikke straffskyld for den norske siktelsen.