KRISTIANSAND: «Kristiansandsregionens innspill er direkte på innretningen av fondet, mens innspillet fra Stavangerregionen (...) tar utgangspunkt i den globale beste praksis for etablering av slike fond. Poenget er at de to innspillene i praksis utfyller hverandre (...)», heter det i et ferskt brev signert Kristiansands ordfører Harald Furre og Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø. Mottagere er de borgerlige partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Realiteten ligger i det Harald Furre skriver i en e-post til Fædrelandsvennen:

«I denne prosessen har innhold i fondet vært viktigere enn lokalisering. I Stavanger er de primært opptatt av å få fondets administrasjon lokalisert til seg. De to byene er blitt enige om å støtte hverandres sak. Stavanger støtter våre synspunkter om innretning, mens vi støtter Stavangers ønske om å få fondet lokalisert til seg.«

Rask repetisjon:

I statsbudsjettet for 2016 dukket det opp noe som heter Fornybar AS. Fondet, som altså ligger i et aksjeselskap, skal investere til fremme av grønn teknologi og kanskje utstyres med så mye som 20 milliarder statlige kroner på sikt.

Fra Sørlandet får de borgerlige råd om at klimavennlige industriprosesser som hydrogenproduksjon, effektive batteriløsninger og infrastruktur/datalagring må prioriteres. Investeringshorisonten må kunne være minst ti år, utenlandske kapitalkilder må også kunne bidra, dog med Norge som hovedfokus.

Rådene er samstemte på bred basis. Det er flere av dem; brevet er 3,5 ganger så langt som denne artikkelen.