Flere topper i restaurantbransjen i Norge reagerer på saker den siste tida om forholdene for oppdrettslaksen.

Det skriver Dagens Næringsliv lørdag.

Avisa publiserte forrige onsdag en video som viste minst en million døde eller syke laks i et Mowi-eid anlegg på Island. NRK har også laget saker om massedød og sykdom i anlegg utenfor Møre og Trøndelag.

Daglig leder og hovmester på Boen Gård, Dagfinn Galdal, er blant dem som reagerer sterkt på det som er kommet frem om oppdrettsnæringen den siste tida.

– Som kylling på 90-tallet

– Jeg får vondt i magen av å se videoen. Jeg blir helt matt. Det er jo spøkelsesfisk. Det er helt forferdelig, og direkte plageri, sier han til DN.

Boen Gård har lakseførende Tovdalselva som nærmeste nabo.

– Her bruker vi kun villaks. Det er ikke snakk om å bruke oppdrettslaks. Vi må snart våkne opp og forstå verdiene. Vi kan ikke akseptere dette, det er sunn fornuft. Nå er det litt som kylling på 90-tallet, sier Galdal.

– Veldig jåleri

Kjendiskokk Trond Moi driver restauranten Hos Moi på Fiskebrygga. Han forsvarer oppdrettslaksen og er ikke enig i kritikken fra sine kolleger.

– Det er veldig jåleri. Det virker som det er en trend som flere hiver seg på, uten å sette seg inn i aspektene ved det, sier han til DN.

– Oppdrettsbransjen har problemer, slik alle bransjer har, men det jobbes hardt med å løse dem. Oppdrettslaks er løsningen for fremtidens mest bærekraftige matforsyning, sier Moi, som har oppdrettslaks som en av sine signaturretter.

Trond Moi er medeier i Fished, et teknologiselskap rettet mot sjømatnæringen.