TOKYO: Også oljeprisen raser, mens gull stiger, og den japanske regjeringen innkaller til krisemøte.

Tokyo-børsen er ned med 5,2 prosent da det ble stadig klarere at Donald Trump kan innta Det hvite hus, og at regjeringen senere onsdag skulle møtes til krisemøte. På ett tidspunkt var kursen ned 6,1 prosent.

Også Hang Seng-indeksen i Hongkong falt kraftig, med 2,8 prosent, mens nedgangen på Shanghai-børsen var på 1,2 prosent, på Seoul-børsen 3 prosent, i Taiwan 2 prosent og det samme i Australia.

Frykter ustabil framtid

I USA selger investorene unna i frykt for en ustabil framtid, og terminkontraktene, som også kalles futures, var ned 3,5 prosent til 17.647 på

Dow Jones-indeksen etter oppgang dagen før da markedet trodde Hillary Clinton ville vinne. Samtidig faller dollaren mot både japanske yen og euro.

Også i London har terminkontraktene sunket med over 4 prosent.

I Mexico raste kursen på pesos med over 10 prosent. Valutaen har blitt utpekt som et barometer på Donald Trumps sjanser, ettersom landet kan ha mye å tape på en Trump-seier, og regjeringen hadde allerede før valget så sterk frykt for en Trump-seier at det er utarbeidet kriseplaner.

Trump har lovet å bygge en mur mot Mexico, deportere millioner av mexicanske innvandrere, nekte mexicanere å sende penger hjem til familien og avvikle frihandelsavtalen NAFTA som kan føre til stor arbeidsløshet.

Optimisme tirsdag

Hillary Clinton er blitt regnet som et tryggere valg for økonomien, og under valgkampen har gode nyheter for Clinton ført til oppgang i finansmarkedene. I Hongkong er børsen ned hele 3,3 prosent i den tidlige handelen.

De amerikanske børsene stengte tirsdag dørene med oppgang og fulgte trenden fra dagen før. Dow Jones-indeksen steg 0,4 prosent til 18.332 poeng etter en enda kraftigere stigning mandag da det ble klart at FBI ikke hadde funnet noe å klandre Clinton for i epostene de var kommet over. S&P 500 steg 0,5 prosent og Nasdaq 0,7 prosent.