Eldar Sætre sier han har et langsiktig perspektiv på lederjobben i Statoil, selv om kan kan gå av med pensjon om under fire år. Foto: Junge, Heiko

— Norsk sokkel representerer en stor betydning for oss i en tid med stor usikkerhet i olje- og gassindustrien. I dagens situasjon er ikke hjemmebanen mindre viktig for oss, sa Eldar Sætre (58) da han onsdag formiddag ble presentert som ny konsernsjef i det statskontrollerte oljeselskapet.

Sætre har vært konstituert konsernsjef siden Helge Lund gikk på dagen i oktober i fjor da han sa ja til toppsjefjobben i det britiske gasselskapet BG-Group.

Var opprinnelig ikke kandidat

Da Sætre ble konstituert i sjefsstillingen sa han at han ikke var kandidat til å overta stillingen permanent, men ombestemte jeg i julen.

— Da jeg kom inn i jobben, opplevde jeg hvor mye glede, inspirasjon og energi stillingen gir. Jeg trives med utfordringene og ser frem til å jobbe videre med et enda lengre tidsperspektiv, sier Sætre.

LO-organiserte i selskapet har vært med å plukke den nye konsernsjefen og er fornøyd med valget.

Andre fagorganiserte er overrasket over valget av Sætre ettersom han tidligere ga så tydelig uttrykk for at han ikke var kandidat til å overta stillingen permanent.

Ombestemte seg underveis

Sætre har 35 års erfaring fra Statoil og olje- og gassindustrien og har vært med i konsernledelsen de siste ti årene, skriver Statoil i en pressemelding.

Eldar Sætre (t.v.) og Svein Rennemo. Foto: TORE MEEK, NTB SCANPIX

— Vi er veldig fornøyd. For første gang i Statoils historie har vi funnet den beste kandidaten til å lede selskapet internt, sa styreleder Svein Rennemo da han presenterte den nye statoilsjefen for pressen.Da han ble konstituert som konsernsjef, formidlet han samtidig til styret at han ikke var kandidat til jobben på permanent basis. Han skrev også i en intern e-post til de ansatte i Statoil at han ikke var en kandidat til jobben. Styret forsøkte likevel å overtale ham til å stille seg positiv til å overta konsernsjefjobben permanent.

Fikk mange oppfordringer

I dag sier Sætre til Aftenposten at han har fått mange oppfordringer om å bli konsernsjef fast etter at han ble konstituert som helge Lunds etterfølger:

- Det er langt fra nei til ja. Betyr det at å være konsernsjef var annerledes enn du trodde da du tiltrådte som konstituert sjef?

— Nei, jeg har vært tett på jobben i mange år og visste hva det handlet om. Men å ha være i det selv er nytt for meg, og har gitt meg noen refleksjoner jeg ikke trodde jeg skulle oppleve. Jeg opplever glede og humør, og føler jeg har fått brukt meg selv og den kompetansen jeg har på en god måte. Mer enn jeg trodde. Jeg ble litt overrasket selv, men har også fått veldig mye støtte internt og eksternt. Det har vært viktig for meg i modningsprosessen.

— Det var ingen avgjørende faktor, men summen av veldig mange ting som gjorde at jeg ville si ja. Jeg ble utfordret av styreformannen like før jul, og det forserte en del tanker. Jeg fikk ro til å gå gjennom det i julen, og kom frem til at jeg ville si ja dersom jeg ble spurt, sier Sætre.

Lønn på 7,7 millioner kroner

Sætre får en fastlønn på 7,7 millioner kroner, hvorav 5,7 millioner er pensjonsgivende inntekt. Han vil delta i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver, slik disse tidligere er fastsatt for konsernsjefstillingen og beskrevet i styrets erklæring om lederlønn. Sætre beholder sin eksisterende pensjonsavtale som gir en rett til å fratre ved fylte 62 år. Det skriver Stavanger Aftenblad.

— Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker, er ekstra gledelig, sier Rennemo.

Dette er Eldar Sætre: Se video:

«Vi har mye arbeid foran oss»

Sætre har omfattende operasjonell og finansiell erfaring fra Statoil. Han har vært medlem av selskapets konsernledelse siden 2003, først som økonomi— og finansdirektør (CFO), dernest som leder for forretningsområdet markedsføring, prosessering og fornybar energi (MPR).

— Statoil har et sterkt utgangspunkt. Vi har en solid finansiell plattform og en svært kompetent organisasjon. Hele vår industri opplever nå stor usikkerhet. Statoil var tidlig ute med arbeidet for å forbedre vår konkurransekraft. Vi har mye arbeid foran oss, men står godt rustet til å møte en krevende tid, sier Sætre i pressemeldingen.

— Vi er en organisasjon i endring, men én ting ligger fast: Det første og største ansvaret jeg har, er for sikker drift og at det er trygt å gå på jobb, sier Sætre.

Internasjonaliseringen fortsetter

Han la vekt på at han overtar ledelsen av et selskap med en sterk posisjon finansielt og kompetansemessig. Selskapet er strategisk offensivt og fremtidsrettet, sa han.

Den nye konsernsjefen understreket at internasjonalisering fortsatt skal være en helt sentral og naturlig del i utviklingen av Statoil.

Et tredje viktig ben for statsoljeselskapet er en bærekraftig utvikling, sa Sætre.

— Vi skal tilpasse oss lavkarbonsamfunnet, og skal forsette med å søke og å gjøre enda mer - og enda raskere - for en mer karboneffektig og bærekraftig produksjon av olje og gass. Vi skal se på hvordan vi skal videreutvikle vårt engasjement for fornybar energi, sa Sætre

Tre viktige ting

Styreleder Rennemo har ledet et underutvalg i styret som, etter at Helge Lund gikk av 15. oktober i fjor, har vært ansvarlig for søket etter ny konsernsjef.

— Vi har gjort et omfattende søk og vurdert både norske og internasjonale kandidater i og utenfor selskapet, sier Rennemo.

Han peker på tre hovedutfordringer for den nye konsernsjefen:

  • Å styrke Statoils konkurransekraft gjennom et forsterket effektiviserings- og forbedringsarbeid.

  • Å navigere i en makroøkonomisk situasjon med større usikkerhet og sterkere lønnsomhetspress.

  • Å øke tempoet i selskapets tilpasning til et lavkarbonsamfunn.

— Kandidaten vi var på jakt etter, måtte ha dyp kunnskap om olje- og gassindustrien og sterk forståelse for de utfordringer og muligheter Statoil står overfor. Det er avgjørende for å lykkes i denne jobben, sier Rennemo.

Ville først ikke ha jobben

Sætre sa til styret da han ble konstituert i stillingen, at han ikke var kandidat til jobben på permanent basis.

- Jeg er glad for at han endret mening underveis. Samtidig ligger det en styrke i at vi gjennomførte et bredt søk. For Statoil må ha den beste kandidaten, sier Rennemo i pressemeldingen.

— Jeg går inn i jobben med en langsiktig horisont på oppgavene som møter meg. Jeg kommer til å ha den så lenge styret og jeg er enig om at jeg er rett person for jobben, sier Sætre.

Sætre var sentral under børsnoteringen av Statoil i 2001 og fusjonen med Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet i 2007. Han var ansvarlig for omleggingen av markedsstrategien for naturgass i Europa, og har de siste årene ledet omstillingen ved selskapets landanlegg.

Sætre er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.

LO er fornøyd

— Svært bra, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi om ansettelsen av Sætre.

Forbundsleder Leif Sande. Foto: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX

— Han er dyktig, og det er meget bra at han er norsk, understreker forbundslederen.

— Han vil helt sikkert utvikle Statoil videre som oljeselskap, sier Sande til Aftenposten.

Sande mener den nye statoilsjefen neppe kommer til å noen kamp om Stavanger som hovedkontor.

— Dette er viktig for oss på vegne av de statoilansatte, sier Sande.

Lill Heidi Bakkerud, hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Statoil, satt i ansettelsesutvalget i selskapet som falt ned på Sætre. Hun sier seg fornøyd med at Sætre fortsetter som leder i selskapet.

«Ikke veldig synlig person»

Sætre var ikke kandidaten til SAFE - det andre store fagforbundet for oljeansatte. Forbundet har ikke gått inn for noen spesiell kandidat.

— Jeg er litt overrasket, ikke minst fordi han var så tydelig på at han ikke var noen kandidat til å overta stillingen permanent. Han har heller ikke vært noen veldig synlig person, hverken i bransjen eller i Statoil, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst til Aftenposten.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst. Foto: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX

Hun stiller seg positiv til at den nye konsernsjefen kjenner den norske samarbeidsmodellen i arbeidslivet.SAFE-lederen viser til at Sætre har vært med å sette i verk store kostnadskutt i selskapet. Hun venter at dette også får konsekvenser for utbetaling av utbytte til aksjonærene.

— Det er ganske ekstremt å nå målene Statoil satte seg da oljeprisen var rundt 100 dollar fatet, mens den nå er rundt 50 dollar, sier hun.

Rysst håper den nye sjefen kommer til å legge vekt på de «myke verdiene» i sin ledelse av selskapet.

— Han har ikke minst vært med på dreining av selskapet mot å være et hvilket som helst privat selskapet. Jeg håper han nå kan dreie det tilbake til å ta mer samfunnsansvar, sier hun.

Overrasket over valget

— Signalene om å satse på norsk sokkel synes vi er positive signaler, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i fagforbundet Lederne.

Han ble «litt overrasket» siden Sætre tidligere signaliserte at han ikke var kandidat til å overta stillingen permanent.

Brekke får støtte fra Stig Lægreid, konserntillitsvalg i ingeniørorganisasjonen NITO i Statoil, i vurderingen av Sætres satsing på norsk sokkel.

– Det er bra for selskapet og for Norge. I tillegg vil han ha en tydeligere miljøprofil, med satsing på grønn energi i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Det er veldig positivt, også for norsk teknologimiljø og utvikling av ingeniørarbeidsplasser, sier Lægreid.

– Han var den klart beste kandidaten, sier Stig Lægreid, konserntillitsvalgt i NITO i Statoil.

Lægreid er spesielt glad for at Sætre er tydelig om satsing på utnyttelse av norsk sokkel.

Grønn skepsis

Miljøpartiet De Grønne (MDG), Bellona og Zero gratulerer Sætre, men kommer med råd om veivalg heller enn hyllest:

Rasmus Hansson i MDG mener den nye Statoil-sjefen bør gjøre tre ting snarest: Trekke Statoil ut av oljesand i Nord-Amerika, signalisere at Statoil vil begrense sin aktivitet i Barentshavet og områdene opp mot iskanten, og dernest invitere politikere til en diskusjon om Statoils rolle i et fornybart samfunn, sier han til NTB.

Bellona-leder Frederic Hauge påpeker at Sætre som medlem av Statoils ledelse har vært en del av en ukultur som han nå må rydde opp i:

Zero-leder Marius Holm er skeptisk:

– Jeg tenker han blir en overgangsfigur. Han påtar seg lederansvaret i en periode hvor Statoil vil bli mer upopulær, sier han til nettavisen E24. ## Bransjefolk er godt fornøyd

NHO-foreningen Norsk Industri mener Sætre er et godt valg:

– Han har stor innsikt i både nasjonale og internasjonale forhold i en industri som har utfordrende tider, men også mange muligheter for stor verdiskaping i årene fremover, sier bransjesjef Runar Rugtvedt for Norsk Industri Olje & Gass.

– Jeg har flere ganger sagt at han er den best kvalifiserte for jobben av de interne kandidatene. Han kjenner både selskapet og dets portefølje svært godt og vil derfor være i en god posisjon til å gjøre en flott jobb, sier markedsanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities til E24. Professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger har fortid som sjeføkonom i Statoil og kjenner Sætre godt:

– Han nyter stor tillit både internt og eksternt og vil kanskje spesielt med sin økonomibakgrunn ha appell i finansmarkedet, sier han til DN.no.

Helt flatt på børsen

Det var knapt noen reaksjon i aksjemarkedet til at konstituert konsernsjef overtar stillingen som toppsjef permanent.

En halv time etter at Oslo Børs åpnet, hadde Statoil-aksjen falt 0,14 prosent. Senere falt aksjen til 2,8 prosent i takt med et nytt tilbakeslag i råoljeprisen på verdensmarkedet.

Staten er største eier med 67 prosent av aksjene i Statoil.

Selskapet står ikke på listen av statsselskaper som Høyre-Frp-regjeringen ønsker å selge eller redusere statens eierandel i.