— Jeg bruker vel noenlunde det samme på julegaver i år som i fjor, sier Ragnhild Qvale som er ute i Markens en torsdag ettermiddag og handler julegaver med barnebarnet Ingrid Mathea Qvale Nygård.

Qvale skal vise seg å være ganske så representativ for både butikkeiere og forbrukere vi treffer på vår vei gjennom Kvadraturen for å lodde stemningen på årets julehandel.

Ragnhild Lager har vært nedom Kvadraturen for å kjøpe inn siste gave før jul. - Jeg har nok brukt litt mindre enn før, men det er fordi folk jeg kjenner har alt de trenger, sier hun. Selv gikk hun av med pensjon i år, og påvirkes derfor ikke direkte av nedturen i oljeservice. Foto: Kjartan Bjelland

Med de mange oppsigelsene i oljeservicebransjen i mente, skulle man kanskje tro at sørlendingene kuttet i forbruket og strupte pengebruken. Men de fleste ser ut til å bruke like mye, eller littegrann mer, enn før.Julehandelen på Sørlandssenteret øker, mens Kvadraturen melder at de minst er på nivå med fjoråret. Hovedorganisasjonen Virkes anslag forteller at desemberomsetningen i detaljvarehandelen på Sørlandet kommer til å ende på 3,15 milliarder kroner i år, 150 millioner mer enn fjoråret.

Ifølge Virkes anslag vil hver vest-egd bruke i snitt 11.020 kroner på julehandelen, noe som er over landsgjennomsnittet (se grafikk).

På nivå med fjoråret

Fædrelandsvennen har målt tempen hos flere butikker i det julehandelen går inn i sin innspurt.

- Vi er godt fornøyde så langt. Selv om vi har en liten nedgang til nå, er neste uke veldig viktig, sier bokhandler og medeier Kirsti Myrvold Høyland. - Brettspill er det som øker mest hos oss og er populært i alle aldersgrupper. Det blir en motsats til det digitale, og en mulighet for å samles om noe sosialt, sier Høyland. Foto: Kjartan Bjelland

— Så langt viser rapportene jeg har på julehandelen at vi er på nivå med eller noe over fjoråret. Og det er bra med tanke på at vi har en ekstra handledag til gode i år (julehandel måles på ukebasis, og julaften havner på en torsdag mot en onsdag i fjor, journ.anm.) Men det er de siste dagene fram mot julaften som teller. 70 prosent av julehandelen skjer de siste sju dagene, så det blir avgjørende, sier leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

4 prosent over fjoråret

Fra Sørlandssenteret kommer minst like gode rapporter:

Senterleder Ruben Storevold er tilfreds. Foto: Roald Ankersen

— Vi har vært veldig fornøyd med julehandelen så langt i år. Vi fikk en pangstart med Black Friday, og økte omsetningen denne dagen fra 14 millioner i fjor til 26 millioner i år. For de fire siste ukene (uke 47- 50) ligger vi mer enn fire prosent over omsetningen for samme periode i fjor, sier senterleder på Sørlandssenteret Ruben Storevold.

Ingen krise

Ingen av de to handelssjefene merker noe særlig til oljekrise i julehandelen.

— Vi har tidligere sett at i tøffe tider, som under finanskrisen, at kjøpesentrene faktisk hadde en oppgang i omsetningen. Det er nok heller store innkjøp, som for eksempel nytt kjøkken, man er forsiktige med i nedgangstider. Et moment som også taler til vår fordel er valutakursen. Med sterk dollar og euro er det mange som velger å bli hjemme fremfor å dra til utlandet for å handle julegaver, sier Storevold.

Dårlig høst, bra julehandel

I Kvadraturen er det heller ingen krise å spore for julehandelen isolert sett.

Butikkeier Jan Petter Hodne i Mestergull Hodne kan fortelle om en dårlig høst, men en julehandel på nivå med fjoråret. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har vært en dårlig høst, og ikke så bra i november, men julehandelen ser ut til å bli som i fjor, sier butikkeier Jan Petter Hodne i Mestergull Hodne.For egen del merker han en trend i at reiser tar mer over som familiegaver enn dyre ting fra gullsmeden.

— I antall produkter solgt fra kasse ser vi en svær økning, men på mindre beløp, forteller Hodne, som også presiserer at de kommende dagene blir de viktigste.

- Business as usual

Klassiske fobruksvarer som skjorter og gensere er det det går mest av til jul hos Henriks Herre. Butikksjef William Wang merker for øvrig lite til nedgangen i oljeservice. Foto: Kjartan Bjelland

Hos Henriks Herre i Dronningens gate er det business as usual.— Inntrykket er at folk handler som før. På omsetning er vi likt med fjoråret, sier butikksjef William Wang.

Butikken, som ifølge Wang har en kundegruppe som strekker seg fra 13 år gamle gutter på utkikk etter sin første Ralph Lauren-skjorte, til menn i 80-årene, merker foreløpig lite til oljekrisen.

— Om julebordet med jobben har blitt avlyst, påvirker ikke det lysten på å kjøpe en ny skjorte til jul, mener Wang.

Dyre klokker øker

Varekategorien hvor man kanskje burde merket nedgangen først, dyre og eksklusive klokker, har heller ikke merket manglende etterspørsel. Snarere tvert imot.

Butikksjef Haldora Tesdal hos Askeland Urmaker viser fram ei Tag Heuer-klokke av typen Carrera. Dyre klokker har solgt mer i høst enn tidligere. Foto: Kjartan Bjelland

— Oljekrisen har ikke hatt noen innvirkning så lang. Faktisk har vi solgt flere dyrere klokker, som Rolex, i høst enn før. Og det er jo ganske fantastisk, sier butikksjef Haldora Tesdal hos Askeland Urmaker.Rimeligere klokker har også solgt bra, mens mellomsjiktet har forholdt seg rolig, ifølge butikksjefen.

- Kan gi utslag neste år

Leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Harald Andersen i Kvadraturforeningen tror eventuelle konsekvenser av oljekrisen for handelsstanden lar vente på seg.— Enten man er oppsagt eller permittert vil man få lønn i en viss periode. Derfor tror jeg heller ikke nedbemanningene blir utslagsgivende i åres handel. Skulle krisen vedvare og de oppsagte ha problemer med å få jobb, kan det nok gi utslag også for oss, mener Andersen.

Større enn Kvadrat

På Sørlandssenteret ser man lyst på tilværelsen, også fremover.

— Målt i omsetning gikk vi forbi Kvadrat i løpet av høsten, og hvis ikke det skjer noe spesielt vil vi være femte størst på omsetning blant alle landets kjøpesentre i 2015, sier senterleder Storevold.- For noen år siden dro sørlendingene til Stavanger for å handle på Kvadrat og Ikea. Nå er det gjerne motsatt, at rogalendingene tar turen sørover for å handle hos oss og på Ikea. Særlig om sommeren.

De som har mindre

Tilbake i Markens er Ragnhild Qvale og Ingrid Mathea Qvale Nygård på vei til Søgne-bussen etter to timers juleshopping og kafébesøk i Kvadraturen.

— Selv er jeg pensjonist og påvirkes ikke noe særlig av nedturen i oljeservice. Men før vi dro til byen i dag var Ingrid hos Røde Kors og gav til flyktningebarna først. Vi burde heller la julehandelen påvirkes av de som har mindre enn oss selv, sier Ragnhild, før hun og barnebarnet drar hjem til Søgne.