— Kanskje er det en del unge som kunne endt som ingeniører som heller lar seg friste av seks måneder på Bali for å bli personlig trener eller av et semesteremne i Tromsø om de europeiske trolldomsprosessene - eller av andre og like kuriøse studer, sier Tom Nysted i en kronikk.

Møte fremtiden

Tirsdag holder konsernsjefen, som også er styreleder i NHO Agder, et fordrag under Agderkonferansen på Kilden. Konferansen har kompetanse og utdanning som tema. Statsminister Erna Solberg og NHO-leder Kristin Skogen Lund er blant de andre foredragsholderne.

Overfor Fædrelandsvennen gir Nysted uttrykk for at han er bekymret for hvordan mange studenter velger - og for hvilke valgmuligheter studiestedene gir dem. Han mener flere unge bør studere realfag.

— Realfagsstudier gjør flere rustet til å møte fremtiden, sier konsernsjefen. Han synes det nå er blitt for mange studier å velge i, og at flere av dem gir liten verdi.

- Lite spissing

— Vi har så mange intelligente mennesker som får en kuriøs vinkling på studiene sine. Det er leit om for mange går i feil retning og skulle bli sittende på Hawaii eller Bali, sier Nysted.

I Norge utdannes i dag under halvparten av det antall ingeniører landet vil trenge om noen år, og det gjelder bare for energibransjen.

— Norge har møtt disse utfordringene med å smøre stadig nye studietilbud tynt utover i stedet for å spisse sine tilbud, og slik oppnå høyere kvalitet, sier han.

- For lav kvalitet

Eksemplene på studier mange vil trekke på smilebåndet av, er ikke fra Universitetet i Agder. Likevel mener konsernsjefen at heller ikke alle som går på Gimlemoen får like mye igjen for studielånet.— Ved Universitetet i Agder er det alene 78 ulike studieprogrammer. Veksten i antall studietilbud har utvilsomt vært for høy, dermed blir kvaliteten uunngåelig for lav, sier han i kronikken.

— Hvilke kuriøse studier fant dere ved UiA?

— Nei, det kan du finne ut selv, sier Nysted og smiler. Så antyder han at examen philosophicum og examen facultatum i Hellas kanskje ikke er den nyttigste måten å bruke studietid på, ei heller et halvt års studium i barnehagesang.

— Hvilket råd vil du gi til UiA?

— De kan komme enda tettere på næringslivet. Næringslivet og universitetet kan bli flinkere til å benytte hverandres nettverk, sier Nysted.

Raskt utdatert

Tom Nysted sier at politikerne lovet en kvalitetsreform, men i stedet kom med en kvantitetsreform.

— Nå finnes det 1.300 studieretninger å velge, påpeker han. Topplederen sier at den viktigste kompetansen i fremtidens næringsliv er evnen til å tilegne seg kunnskap.

— Vi må tilegne oss kunnskap kontinuerlig. 90 prosent av all informasjon på internett har kommet de siste to årene. Det betyr at det vi har lært fort blir utdatert. Realfag gir studentene evne til å tilegne seg ny kunnskap, sier han.

- Vi er yrkesrettede

Rektor Torunn Lauvdal sier de fleste studiene ved UiA er yrkesrettede, og mener Tom Nysted ikke treffer dem med sin kritikk.

— Dette har vi hørt fra NHO-hold tidligere, sier Lauvdal. Hun sier at Universitetet i Agder legger mest vekt på yrkesrettede studier, som ingeniør, økonomi, helse- og sosial og lærerstudier.

— Som et universitet kan vi likevel ikke bare ha studier som umiddelbart er yrkesrettede. Vi må også ha noen dannelsesfag, kunstfag, språkfag og samfunnsvitenskap i porteføljen, legger hun til. Hun forsvarer også Lesbos-studiene med å si at dette er sommerstudier som en del studenter uansett måtte ha tatt.

— Er det lett for studentene å velge det som er gøy foran det som er nyttig?

— Det er alltid vanskelig å si hva som er nyttig, men vi har et sterkt fokus på rådgivning slik at studentene skal vite hva de velger, sier Lauvdal. Rektoren minner også om en fersk kandidatundersøkelse som viste at studentene ved UiA mener de får mye igjen for studiene.

— Men vi ønsker flere studieplasser for ingeniører. Det er en av hovedprioriteringene våre til departementet, sier Lauvdal.