I går åpnet milliardæren sitt hittil største og flotteste hotell, midt i Göteborg sentrum.

På onsdag føk milliardæren med glinsende kåpe og sprudlende humør fra det ene intervjuet til det andre for å svare lokale journalister på hvorfor nordmannen satser så stort nettopp her i søvnige Göteborg.

Stordalen er ikke gått tom for skryt i det Aftenposten får sin tilmålte intervjutid.

— Vi skal smelle inn en møbelpakke som er helt unik, sier han.

I samme øyeblikk smeller den utsendte reporteren fra Sveriges Radio i Göteborg hodet rett inn i vinduet ved siden av utgangsdøren. Omsider finner han fortumlet den riktige veien ut og hjem til redaksjonen.

Clarion Post Hotel har kostet 1,4 milliarder svenske kroner og gjør tydeligvis sterkt inntrykk på beskjedne svensker.

90 millioner opp

Men Stordalen har råd til å imponere: Foreløpige tall fra Choice-konsernet viser at fjorårets driftsresultat før avskrivninger endte på 425 millioner norske kroner. Det er 92 millioner kroner mer enn i 2010, og det beste siden rekordåret 2008, da driften gikk 520 millioner kroner i pluss.

— Men husk at vi har enorme åpningskostnader. Vi har altså 8–10 kjempeprosjekter på gang, Malmö, Trondheim, Tromsø, Oslo og Arlanda, lister Stordalen opp.

I 2011-tallene ligger det derfor rundt 50 millioner kroner i oppstartskostnader for de store nysatsingene i 2012 og 2013. Størst av dem er Post i Göteborg, men det blir også hotellåpninger på Fornebu, i Trondheim, Oslo, etter hvert Tromsø, Arlanda og Malmö fremover.

Ved utløpet av året vil Nordic Choice drive 169 hoteller, med tilsammen 27 000 rom. Det er en økning på seks hoteller og 2 340 værelser fra i fjor, da antallet sank litt på grunn av at man stoppet med drift på flere tapsbringende hoteller i Danmark.

- Vi har aldri hatt så mange prosjekter under bygging, vi og jeg har aldri investert så mye, sier Stordalen.

Dårlig timing?

I Sverige spør enkelte seg om nordmannen satser litt vel friskt - mens gjeldskrisen herjer i Europa. I Göteborg falt etterspørselen etter hotellrom 5 prosent i høst, men fra et historisk høyt nivå. Stordalen virker ikke nevneverdig bekymret.

— Jeg er ganske sikker på at 2012, og mange vil si at vi er i tider som er utfordrende, kommer Nordic Choice til å levere det beste resultatet i selskapets historie, sier han.

Eiendomsbaron

To av de nye hotellene, Post og Solna i Stockholm blir etablert på eiendommer han selv eier helt eller delvis.

- Jeg tipper jeg har eiendommer nå til omtrent 7,5 milliarder svenske kroner, sier han.

Belåningen skal være i overkant av 3,7 milliarder. Selv mener Stordalen han er god for rundt 10 milliarder svenske kroner.

Stordalen regner i svensk valuta, fordi det er her han satser mest. Hans svenske hotellvirksomhet vil om to-tre år være en tredjedel større enn den norske.

Pluss og minus

Eiendommene eies gjennom selskapet Home Properties, som igjen leier ut til driftsselskapet Nordic Choice. Stordalen sier dette selskapet lå an til et driftsresultat på rundt 200 millioner kroner i fjor.

Verre gikk det for finansinvesteringene, i selskapet Home Capital. Trolig får denne delen av Stordalen-imperiet et underskudd på rundt 75 millioner kroner, men disse tallene er ikke endelige.

Fasiten kommer senere

Hvordan de endelige regnskapstallene vil se ut, blir først kjent senere. I gullsofaen bedyret Stordalen at han ikke hadde helt oversikt.

- Men i normalisert drift tipper jeg at Nordic Choice ligger på det høyeste nivået vi noensinne har hatt, akkurat nå ved inngangen til året.

Det samme kan vel sies om energinivået hos eieren. Og det var før gårsdagens gatefest i Göteborg.