Dette burde vært en solskinnshistorie – en drømmesituasjon for et land som trenger alle tilgjengelige hoder og hender. Men dessverre opplever altfor mange unge at de stanger hodet i døren inn til arbeidslivet, og at de ikke blir verdsatt som ressursen de er.

Negativ spiral

Vi vil gjerne jobbe. Ja, de fleste av oss vil også ha mer ansvar, men ungdom under 18 år slipper ikke til, fordi de ennå ikke har erfaring å vise til. Norstat har gjennomført en undersøkelse blant 200 norske personalsjefer. Den viser at bedrifter klart foretrekker å ansette de som allerede har jobberfaring, og at mangelen på erfaring er et hinder for unge på jobbjakt.

Norstat stilte også 700 norske ungdommer spørsmål om arbeidslivet. Da kom det frem at tre av fem unge mellom 15 og 25 år ønsker seg jobb ved siden av skole eller studier. Mange kan vise til relevant skolegang, uten at det gir dem jobb. De som ikke slapp til i første runde skyves lengst bak i søkerkøen, også etter fylte atten og med eksamen i boks. Bare fordi de ikke skaffet seg den viktige inngangsbilletten, erfaringen, i tide.

Ny regjering

Den nye regjeringen har varslet søndagsåpne butikker og at de vil gjøre det lettere med midlertidige ansettelser. Det vil kunne gi unge flere unge muligheten til å prøve seg. Samtidig må vi være litt på vakt.

Undersøkelsen til Norstat viser at halvparten av de 700 unge som er spurt, ikke kjenner til hvilke rettigheter de har som ansatt. Her har arbeidsgiverne et ansvar. Gi ungdom muligheter og vær åpne om spillereglene i arbeidslivet. Selv må vi unge bli flinkere til å skaffe oss informasjon om både rettigheter og plikter, og tørre å ta sats når noen gir oss tillit.

Ny rapport

Det var hyggelig å lese Aftenpostens sak 10. oktober, om hvor godt norsk ungdom kommer ut i NOVAs ferske rapport om nettopp norsk ungdom. Nå kan vi slå i bordet med forskning som sier at vår tids unge trumfer alle tidligere generasjoner; vi er snillere, trives bedre på skolen, drikker mindre – ja, vi er til og med veldig glade i foreldrene våre.

Ingenting er mer løfterikt for et land enn å ha en stor reserve med unge motiverte mennesker som ønsker å bidra og stå på hver dag. Politikere og næringsliv er opptatt av at flere må jobbe for at vi skal kunne fortsette å ha den gode velferden vi har i Norge. Da kan de gjerne starte med å gi norsk ungdom tillit og bedre muligheter til å få sin første jobb.