BLIR SOLGT: De tidligere funksjonærene ved Hunsfos Fabrikker skal selge ut sin siste tomt her i Melkevika utenfor Mandal. Pensjonerte funksjonærer får ingen ting og bekrefter at det kan bli aktuelt med rettssak for å få en del av pengene som er igjen funksjonærforeningen. Foto: Tore André Baardsen

Millionverdiene de tidligere ansatte disponerer, består av både eiendom og kontanter:

• Hunsfos Fabrikkers Funksjonærforening har verdier for mellom åtte og ni millioner kroner. Verdiene består i hovedsak av en fritidseiendom i Mandal som skal selges, samt inntekter fra et hyttesalg i samme område.

• Hunsfos Hjelpekasse har i underkant av tre millioner. Pengene skal fordeles mellom alle som ble ansatt før 2006, inkludert pensjonister.

• Hunsfos Arbeiderforening eier en eiendom på Vesøya i Grimstad med fem hytter. Denne er eid gjennom en egen hytteforening. Her er det ikke fastsatt noen verdi, men en eiendosmegler anslår at den kan være verd hele 40 millioner.

Må fordeles

Funksjonærforeningen har allerede besluttet å selge sin eiendom i Mandal, oppløse foreningen og fordele pengene på de 43 medlemmene. Skulle de sitte igjen med åtte millioner, betyr det at hvert medlem får 186.000 kroner.

— Det vi gjør er å følge våre retningslinjer og tilbakeføre verdiene til våre medlemmer, sier Viggo Engebretsen, leder i Hunsfos Fabrikkers Funksjonærforening.

Han vil ikke si mye mer enn det til Fædrelandsvennen, etter at foreningen før jul ble kritisert for ikke å gi noe til pensjonistene.

— Vi følger reglene, og pensjonistene er ikke medlemmer, sier han.

Pensjoniststrid

Men pensjonistene har ikke gitt seg og mener de har rett til en del av pengene. I løpet av januar skal de møte tidligere medlemmer av den nå oppløste funksjonærforeningen.

— Vi får håpe at vi kommer til en frivillig løsning, men jeg har vondt for å tro det, slik de har oppført seg til nå. Da må vi i så fall se på om det kan løses på andre måter, sier tidligere funksjonær Kåre Andresen.

— Hva tenker du på da?

— Det er for tidlig å si foreløpig.

— Kan det være aktuelt med rettssak?

— Det er som sagt for tidlig å si noe om det, men det kan ikke utelukkes.

Han sier pensjonistene vil undersøke gamle dokumenter for å få fastslått om de også har rett til sin del av pengene.

Vil beholde

Mens tidligere funksjonærer strides, har arbeiderne ennå ikke avgjort hva som skjer med deres eiendom på Vesøya i Grimstad. En eiendomsmegler har anslått verdien til hele 40 millioner (se egen sak). Det vil si i snitt 150.000 kroner per person, hvis også pensjonistene får sin del.

Hyttene ble i 2002 overført fra arbeiderforeningen til Hytteforeningen Haf Feriesteder. Leder i Hunsfos Arbeiderforening, Arne Bentsen, tviler på at de er verdt 40 millioner og mener 15 millioner er mer realistisk.

Han understreker også at det langt fra er sikkert at hyttene blir solgt. Det vil bli avgjort av arbeiderforeningens medlemmer.

— Jeg hadde helst sett at vi klarte å beholde dem, og jeg har snakket med andre som også ønsker det. Men det blir det opp til medlemmene å avgjøre, sier Bentsen.

Han har også foreslått for styret i hytteforeningen at hvis det blir salg, må pensjonistene få sin del. Bentsens forslag er at hver pensjonist får en fast sum, mens de andre medlemmene får betalt etter hvor lenge de har vært medlemmer.

— Jeg mener at hvis det blir salg, er det moralsk sett rett at også pensjonistene får sin del, sier Bentsen.