— Sist vi snakket, sa jeg vel at fastrentene ikke hadde vært lavere siden Luthers tid. Nå har jeg gått litt dypere i tallene, og ser at jeg kunne gått ennå lengre i uttalelsene mine. Fastrentene hadde ikke vært lavere siden Babylon for 5000 år siden, sier analysesjef for kreditt i Swedbank, Pål Ringholm, og humrer.

Se tabell over bankenes fastrenter nederst i artikkelen.

Passert fastrentebunnen

Siden februar har fastrentene steget minimalt med mellom 0,1 og 0,25 prosentpoeng for det beste tilbudet for rentebinding i tre, fem og ti år.

— Ser vi på bankenes innlånskostnader for fastrente, såkalte lange renter, har disse steget med mellom 0,4 og 0,6 prosentpoeng i samme periode. Det tilsier at fastrenter ut mot kundene også skal opp, og du bør binde renta før banksjefen leser Fædrelandsvennen, sier Ringholm.

Grunnen til at de lange rentene stiger, er ifølge analysesjefen at de store, internasjonale markedene har gått markant opp i mai og juni.

Det påvirker også det norske rentemarkedet.

- Mindre etterspørsel

I banken som tilbyr den laveste fastrenta for tida, Danske Bank, merkes det lille rentehoppet på etterspørselen.

— Hos oss merker vi nok at etterspørselen er litt lavere enn før. Vi selger fortsatt mye fastrente, men det voldsomme trøkket som var da fastrentene var på sin historiske bunn er borte, sier banksjef for Danske Banks kontor i Kristiansand, André Fugledal, til Fædrelandsvennen.

For et boliglån på 2 millioner kroner er laveste fastrente for tre års binding nå på 2,4 prosent, mens den er 2,75 prosent for fem år og 3,4 prosent for ti år.

Basert på at det er 5000 år siden forrige bunn, gjør man ikke mye galt i å binde.

Pål Ringholm

- Bind i ti år

Ringholm anbefaler, nå som tidligere, å binde i ti år.

— Det ligger en slags forsikringstankegang bak anbefalingen min. Det er mye som kan skje på ti år med rentene, og forsikringspremien for å binde er svært lav, sier Ringhom og fortsetter:

— Jeg kan ikke garantere at det ikke blir en ny rentebunn, men basert på at det er 5000 år siden forrige bunn, gjør man ikke mye galt i å binde. Renta er fortsatt veldig lav.

- Nesten gratis

Geir Ormseth, Smarte Penger. Foto: Arkiv

Økonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth, mener derimot fem år er å foretrekke.— Fratrukket forventet inflasjon og skatt kan man nesten låse inn et gratis lån de neste tre eller fem årene, sier økonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth, til Fædrelandsvennen.

Og selv om han ikke vil gå så langt som å be låntakere løpe til banken for å binde renta, minner han, som Ringholm, på at fastrentene fortsatt er på gunstige nivåer.

- Bind i fem år

— Fem års fastrente er det du bør gå for om du er ute etter å spekulere i en eventuell rentegevinst. Tiårsrenta har jeg vært skeptisk til lenge. Over et så langt tidsrom vil prognosene trekke i retning av normalsituajonen, og derfor ligger også rentenivået hele tiden høyere enn fem og tre års fastrenter, sier Ormseth.

Fugledal i Danske Bank vil ikke gi noe konkret renteråd, men oppfordrer låntakere til å ta en vurdering av økonomien.

— Som bank går vi ikke ut og anbefaler fast eller flytende, men ser vi en familie med boliglån som har en økonomi som så vidt går rundt med dagens rentenivå, forteller vi jo at fastrente kan være fornuftig, sier Fugledal.

Nyetablerte ivrigst på fastrente

André Fugledal, Danske Bank. Foto: Arkivfoto

Det er da også en del av de yngste som skal inn på boligmarkedet og akkurat klarer å finansiere drømmeleiligheten som er de ivrigste fastrentekundene i Danske Bank.— De tar gjerne hele eller halve lånet på fastrente, og slipper da bekymringen om hva som skjer dersom rentenivået stiger i bindingsperioden, sier Fugledal og fortsetter:

— Vi har mest volum på fem års binding, men det er også en del som har benyttet seg av tiårs fastrente, sier banksjefen.

- Glem gammel moro

— Men ikke alle står helt fritt til å velge lånetype. Hva med dem som sitter på gamle og dyre fastrentelån?

— De må bare glemme den gamle moroa og ta en beslutning om hva som lønner seg av fast og flytende rente i dag. Kommer man fram til at fastrentenivået er spesielt gunstig nå, bør man betale seg ut av den gamle fastrenteavtalen og binde på nytt. Kommer man til motsatt konklusjon, at flytende rente er best, kan man likegodt sitte ut bindingsperioden, mener økonomiekspert Ormseth.