Fædrelandsvennen-konsernet vil gå med underskudd i år. Derfor har styret vedtatt å spare 60 millioner kroner.

Litt over halvparten tas ved å redusere stillinger. Omregnet til årsverk vil det si at mellom 35 og 45 av drøyt 124 årsverk må slutte.

Papirsvikt

— Vi er ved et veiskille og må bygge oss opp på en helt ny måte, sier administrerende direktør Harald Jacobsen i Fædrelandsvennen.

Mandag presenterte han de nye estimatene på et allmøte. I likhet med de fleste mediehus i Norge opplever Fædrelandsvennen stor svikt i annonseinntektene for papiravisene.

Så langt i år er svikten i papirinntektene på 20 prosent i forhold til i fjor. Det er først og fremst de nasjonale merkevarene som har nedgang. Lokalmarkedet står fortsatt sterkt.

De digitale inntektene har på samme tid steget med 50 prosent.

— Det monner dessverre ikke nok, sier Jacobsen.

Annonseinntektene går totalt ned med 12 prosent. Jacobsen anslår at de digitale inntektene vil ta igjen papirannonsene om cirka tre år, og at inntektene da vil stabilisere seg.

Ny organisasjon

Sjefredaktør Eivind Ljøstad sier at Fædrelandsvennen fortsatt skal være avsender av kvalitetsjournalistikk, selv om staben blir redusert betydelig.

— Vi tilpasser oss det vi ser kommer, både innen kostnader og måten vi må lage avis på. Vi kan ikke gjøre det på samme måte som vi har gjort til nå. Derfor vil vi omorganisere, sier Ljøstad.

Redaktøren sier at fallet i papirinntekter ikke vil gå over, men sier det ligger stort potensial i digitale inntekter.

— Dilemmaet er at vi trenger tid i en overgangsfase, samtidig som lavere inntekter gjør at vi har dårlig tid, sier Ljøstad.

Jacobsen og Ljøstad sier de vil forsøke å bygge opp en organisasjon slik den ville sett ut om man startet Fædrelandsvennen på nytt i dag. Kuttene er omtrent like store som de var for to år siden. Da ble kuttene tatt ved frivillighet. Ljøstad sier at det er målet også denne gang.

- Høydramatisk

Leder for redaksjonsklubben Sven Arthur Ljosland, sier nyhetene på allmøtet var verre enn fryktet.

— Dette er høydramatisk. Vi sto i det samme for to år siden, og taklet det bra. Men det kan gå utover motivasjonen å få enda en runde, sier klubblederen.

Han mener ledelsen tar for hardt i, og at omfanget ikke burde være så stort.

— Vi er inneforstått med at det er tøffe tider i bransjen, men må stille spørsmål om det er nødvendig å ta så mye. Det er en risiko også ved å kutte, sier han.

Ljosland anmoder ledelsen sterkt om å løse nedbemanningen ved frivillighet.