I videoen over kan du se Datatilsynets fagdirektør Atle Årnes vise deg hvordan du kan sjekke hvilke tilganger apper på din Androidtelefon ber om. Lenger nede kan du se video om hvordan det er på Apples produkter.

Google Android brukes på de fleste smarttelefoner og nettbrett i dag. Men det er satt opp på en annen måte enn Apples Ios som brukes på Ipad og Iphone.

Slik er det på Android

Når du skal laste ned en app i Google Play vil du få beskjed om hvilke tilganger du må gi appen. Det er standardinformasjon, så for å finne ut hva appen bruker tilgangen til, må du sjekke om hjemmesiden til selskapet sier noe om det.

Du kan også via innstillinger på Android-enheten din sjekke hvilke tilganger allerede installerte apper har.

Men hovedpoenget til Android er «take it or leave it». Dersom du vil bruke appen, må du si ja til alle tilgangene.

Se vår store oversikt:

Apple er mer lukket

På Apples operativsystem Ios er det ganske annerledes. Der får du ikke noen informasjon om hvilke tilganger appen du installerer ber om.

Du blir først spurt om du vil gi den enkelte tilgangen når appen trenger å bruke den. Og det er ikke «take it or leave it». Du kan si nei, og likevel bruke appen.

Du kan også gå på innstillinger og så personvern og skru av og på om apper skal ha tilgang til for eksempel GPS, kontakter, kalender eller kamera.

Under kan du se video om hvordan du kan stenge tilganger på Apple-produkter.

Men du får ikke vite hvilke tilganger de forskjellige appene kan finne på å spørre om når du skal bruke den.

Apple har (som vanlig) ikke ville svare på spørsmål, men vi har via apputviklere fått kjennskap til hvilke tilganger Ios-apper kan spørre om. Det er mange færre enn hva Android-apper kan spørre om.

Man skal også huske på at henholdsvis Google og Apple har tilgang på så å si all informasjon du har på dingsen din, fordi de styrer operativsystemene.

«Hemmelig» Android-triks

Men selv om det for den vanlige Android-bruker ikke er mulig å bruke apper uten å godta alle tilgangene, finnes det en utvei.

Ved å laste ned et App ops-program kan du gjøre det samme som på Apple-produkter — skru av tilganger til apper uten å slette dem. Dette fungerer riktignok ikke på alle Android-enheter.

Aftenposten skrev i desember at Google fjernet denne muligheten i en oppdatering av operativsystemet sitt - noe som fikk kraftig kritikk. Google på sin side sa at dersom denne funksjonen ble brukt så kunne den ødelegge apper.

Vi har ikke sjekket Windows Phone-apper på grunn av deres relativt lave markedsandel.

I videoen øverst i saken kan du se Datatilsynets fagdirektør Atle Årnes vise deg hvordan du kan sjekke hvilke tilganger apper du har på din telefon ber om.