ARENDAL: Det betyr at Sevan Marine går over til å bli et selskap som kun utvikler og driver fartøyene. Sevan har tre flytende produksjons— og lagringsskip (FPSOer) og to som er under bygging.

Ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i dag tidlig, overtar det kanadiske rederiet både FPSOene og kontraktene de er på. Teekay går også inn som eiere i Sevan Marine. Dette er nå styregodkjent både i Sevan og i Teekay.

Overtar

Ifølge avtalen skal Teekay også overta fremtidige FPSO-prosjekt fra Sevan Marine. Sevan Marine har for tiden to FPSOer under bygging i Kina.

De finansierer også resten av ombygginegen av Sevan Voyageur som nå ligger ved verftet Nymo i Arendal. Denne ombyggingen har hatt en overskridelse på over 500 millioner kroner og var en del av Sevan Marines økonomiske problem.

Det største problemet var likevel gjelden på 5,4 millioner kroner. Sevan Marine har inngått en avtale med sine kreditorer om en restrukturering av denne gjelden.

Industriell aktør

Både direktør Carl Lieungh og styreleder Jens Ulltveit-Moe er glade for at en tung aktør kommer på banen og redder selskapet og de 300 arbeidsplassene.

Duoen peker begge på at det er viktig med en aktør som er interessert i deres teknologi og som vil drive selskapet fremover industrielt, ikke bare finansielle eiere slik det i stor grad har vært til nå.

– Vi trenger en industriell forankring. At Sevan Marine ikke har hatt det til nå, har vært et av problemene, sa Ulltveit-Moe til fvn.no i går.

I sommer kjøpte de seg opp til å bli største eier i Sevan Marine. Lieungh sier at det nye selskapet sannsynligvis vil beholde sine 100 ansatte i Arendal.

Enighet

Det ligger betydelig arbeid bak avtalen som nå er inngått. Noe av Sevans problem var at fire milliarder kroner av gjelden var til obligasjonseiere. Disse er anonyme og har forhandlet gjennom egne representanter.

Forhandlingene om å redde selskapet har pågått mellom ledelsen i Sevan, ledelsen i Teekay, de største aksjonærene og obligasjonseierne.