Les også:

Professor: – Lærere må lære å bruke Facebook

Facebook for de døde

Facebook – trendy tidstyv

Nettsamfunnet Google+ gjør det mulig å finstille nøyaktig hvilke grupper av dine kontakter som får se hva. Slik kan brukerne unngå at både besteforeldre og nære venner ser de litt for vågale festbildene.

Facebook har gjennomgående fått høre fra brukerne at det er for vanskelig å vite hvem som vet hva om dem. I går kveld offentliggjorde Facebook at de gjør en rekke endringer for å etterkomme ønskene. Her er endringene:

Slik blir det I stedet for at innstillingene som gjør det mulig å lage grupper, og se hvem som ser hva, er gjemt vekk flere uoversiktlige klikk unna, får nå hver statusoppdatering slike innstillinger.

Slik bildet over viser, skal hver eneste oppdatering nå kunne dirigeres til en eller flere grupper, omtrent som på Google +. Denne funksjonaliteten er i dag mer grovkornet, og lar deg ikke velge like lett hvem som ser hva. All funksjonaliteten kommer her ifølge Facebook ikke med en gang, men vil utvikle seg etter hvert.

En annen viktig endring er muligheten til å skru av bildetagging uten godkjenning. I dag kan hvem som helst legge ut et bilde av deg som du ikke har godkjent. Det kommer opp på din egen profil din før du får muligheten til å si ja eller nei, og alle som kan se profilen din kan se det. Du har bare muligheten til å fjerne bildet når du oppdager at du ikke liker det. Med det nye systemet vil du kunne blokkere alle foto på profilen din, inntil du har godkjent dem.

Kontroll Annet innhold som vises på profilen din får også egne kontrollknapper slik at du kan bestemme hvem som får se dem. Du kan for eksempel bestemme at fotoalbumet bare vises til en utvalgt gruppe av vennene, mens hjembyen og interessene vises til alle på nettet. I motsetning til i dag, skal diss kontrollknappene plasseres sammen med innholdet – ikke i menyer langt unna et sted.

Angreknapp Det skal også bli lettere å angre. Etter at du har postet en statusoppdatering om hvor fyllesyk du er, kan du i dag ikke endre hvem som kan se den. Fra nå av kan du ombestemme deg etter at du har oppdatert, og skru av innsyn for antatt sarte sjeler. Men du må selvsagt fortsatt rekke å skru av før sjefen eller mamma får øye på dumhetene.

Gradvis Endringene vil rulles ut gradvis i løpet av dagene som kommer. Dessverre sies det ikke noe om endringer i smarttelefon-appene til Facebook. Innstillingene for disse blir bare "slik de er i dag", ifølge Chris Cox i selskapet, som har på Facebooks egen endringsblogg.

Over 500 brukere har allerede kommentert endringene. De første kommentarene fra brukerne virker å være svært positive. Omtrent samtlige peker på at de går i retning av Google+, mens andre er kjappe med å påpeke at Google+ på sin side langt på vei er en kopi av Facebook.