Kronesvekkelse og sterkere børser har økt Oljefondets verdi dramatisk siden nyttår.

Oljefondet er nå verdt over 14.000 milliarder kroner, eller 14 billioner kroner om du vil. Det viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

En billion på norsk tilsvarer tusen milliarder. Ordet må ikke forveksles med en amerikansk billion, som tilsvarer milliard på norsk.

Milepælen ble passert like etter klokken 17.30 mandag ettermiddag. I etterkant har telleverket bikket under 14.000 milliarder igjen i korte intervaller.

– Økningen skyldes at det så langt i 2023 har vært et sterkt aksjemarked, i tillegg til at den norske kronen har svekket seg, sier pressesjef Line Aaltvedt i Norges Bank Investment Management til NTB.

Årets andre milepæl

Ved nyttår var fondet verdt 12.429 milliarder kroner, og tidlig i januar passerte verdien for første gang 13.000 milliarder.

Dette er noen av milepælene for fondsverdien:

Fondet har hatt noen krevende kvartaler med negativ avkastning, men hentet seg inn mot slutten av fjoråret.

Oljefondet passerte 14.000 milliarder kroner mandag ettermiddag. Foto: Skjermdump nbim.no

Påvirkes av børser og kronekurs

Oljefondets verdi påvirkes særlig av disse faktorene:

  • utviklingen i markedene kan løfte eller senke verdien av fondets aksjer og rentepapirer

  • kronens verdi: en svakere krone gjør at fondets eierskap i euro og dollar øker målt i norske kroner

  • oljeinntektene: når regjeringen har oljepenger til overs, spares disse i Oljefondet. For tiden er oljeinntektene svært høye

Den norske kronen har allerede svekket seg i starten av uken, som følge av frykt for høyere renter ute og sure aksjemarkeder.

En euro koster nå 11,09 kroner. Bare det siste halvåret det blitt over 11 prosent dyrere å kjøpe varer med norske kroner fra landene som bruker euro, eller dra på ferie dit.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets sa til E24 tidligere mandag at det typisk er to ting som driver kronen; energipriser eller børsfall.

– Så langt i år har oljeprisen falt, og når børsene også faller, så trekker det ned kronekursen, sa Gjerde.

Mens Norges Bank tok en rentepause på 2,75 prosent i januar, og har signalisert en topp på rundt 3 prosent i mars, ventes det flere rentehopp både i USA, EU og Sverige.

Høyere renter gir som oftest sterkere valuta, særlig hvis forskjellen til andre lands renter øker.