Utlånsrentene settes ned med inntil 0,25 prosentpoeng. Det gjelder både personkunder og landbrukskunder.

Innskuddsrentene til Landkreditt holdes samtidig i ro.

– Nylig la vi frem historisk gode årsresultater for 2023. Dette ønsker vi nå at skal komme kundene til gode og setter ned utlånsrentene, sier konsernsjef Ole Laurits Lønnum i Landkreditt i en pressemelding.

Landkreditt-konsernet hadde et overskudd på 318 millioner kroner etter skatt i 2023, med netto renteinntekter på 610 millioner kroner.

Lønnum sier til E24 at «de fleste kundene» får en nedjustering. Han forteller at de allerede har fått «masse henvendelser», og at han tror det kan bevege kunder over til Landkreditt.

– Det blir spennende å se. Vi har en plan om å konkurrere ganske tøft i årene fremover. Jeg håper flere ser alternativene til de største.

– Mange ønsker seg gode rentenyheter

Grepet kommer to dager før Norges Bank holder nytt rentemøte. Det er ikke ventet at sentralbanken skal kutte i styringsrenten denne gangen. Landkreditt venter heller ikke noen endringer på torsdag.

Landkreditt hoppet over å heve sine renter etter økningen fra Norges Bank i mars i fjor, men har ellers fulgt sentralbanken.

– Det har vært, og er fortsatt, en økonomisk krevende tid både i landbruket og privathusholdningene, og vi vet at mange ønsker seg gode rentenyheter nå. Det er vi veldig glade for å kunne bringe.

Toppsjefen legger samtidig ikke skjul på at rentekuttet er et grep for å gjøre at banken vokser og får flere kunder.

– Forskjellen på oss og de store er at vi ikke er styrt av børs og de kravene til avkastning. Du må selvfølgelig tjene penger, men i vår verden som samvirke med tydelig formål kan vi være litt annerledes.

– Når vi har en veldig god kapitaldekning, og god likviditet, er det viktig å tilby det til kundene våre. Men så klart kutter vi også renten for å vokse.

Kraftige rentehopp

Norges Bank har jekket styringsrenten kraftig opp de siste årene for å få ned prisveksten og roe ned temperaturen i norsk økonomi.

I januar ble renten holdt uendret på 4,5 prosent, etter en noe overraskende renteheving i desember.

Sentralbanken har signalisert at det kun blir ett rentekutt i 2024, og at det ikke kommer før til høsten. På torsdag kommer Norges Bank med ny prognoser om renten fremover.

Mange banker har fulgt etter, og hevet sine boliglånsrenter i takt med økningene fra Norges Bank. Enkelte banker har likevel gått mot strømmen, og holdt igjen etter den forrige rentehevingen.